Úplatný soudce Havlín si stěžoval na podjatost kolegů, kteří jej poslali do cely. Neuspěl

Bývalý soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín neuspěl se stížností na podjatost kladenských soudců. Ti ho loni nepravomocně odsoudil na šest a půl roku za korupci při rozhodování o odebírání řidičských průkazů. Česká televize informaci zjistila z databáze justice.cz. Mluvčí soudů případ nechtějí komentovat, dokud rozhodnutí nebude doručeno účastníkům řízení.

Havlín podal námitku podjatosti na kladenský soudní senát v říjnu 2015. Senát se sám z projednávání odmítl vyloučit, proto Havlín podal stížnost ke Krajskému soudu v Praze, který bude také v únoru rozhodovat o jeho odvolání. Soud stížnost 30. prosince zamítl.

Bývalý soudce byl loni 30. července odsouzen k šesti a půl roku za mřížemi. Havlínovi přitom hrozilo až deset let. Soud mu také uložil peněžitý trest 350 tisíc korun a nařídil odevzdat nelegálně drženou zbraň. Pokud Havlín pokutu nezaplatí, navýší se mu trest o dalších 15 měsíců.

Havlín podle obžaloby v letech 2012 a 2013 protizákonně ovlivňoval řízení, a pomáhal tak například řidičům, kteří sedli za volant v opilosti a havarovali. Důkazem byly i odposlechy a videozáznamy.

Soud v kauze potrestal i dalších šest obžalovaných včetně advokáta Karla Matějky, bývalého šéfa policejní inspekce a advokátního koncipienta Borise Štefla a státního zástupce Františka Fialy. Dostali tresty od jeden a půl roku do tří let, podmíněné tresty a pokuty. 

Vydáno pod