Moravskoslezská tripartita: Stát by měl podpořit pokračování těžby v OKD

Účastníci jednání moravskoslezské tripartity se shodli, že stát by měl podpořit pokračování těžby v některých dolech OKD a usilovat o dotěžení dostupných ložisek uhlí. Podle hejtmana Miroslava Nováka z ČSSD by to bylo efektivnější, než dávat miliardy na sociální programy pro propuštěné. „Stát by neměl vyhovět požadavkům vlastníků – společnosti NWR. Měl by ale jednat s vedením OKD a podílet se na vytvoření nové vlastnické struktury firmy,“ uvedl Novák.

Společnost OKD je na pokraji krachu a podle moravskoslezského hejtmana to není jen důsledkem složité situace na trhu s uhlím, ale také nezodpovědnosti manažerů z NWR. Jako pozitivní příklad uvedl Polsko, kde se těží i při nízkých cenách uhlí a odbytové krizi.

Podmínkou další těžby je odříznutí OKD od NWR

 „Samozřejmě, že se to děje se státní subvencí.  V podmínkách OKD by to znamenalo především vytvoření jiné vlastnické struktury společnosti,“ řekl Novák. V tom vidí řešení krize, zajištění sociální stability regionu, energetické nezávislosti republiky i efektivního vytěžení dostupných zásob uhlí.  Při postupném útlumu by se podle účastníků tripartity mohlo těžit ještě pět let.

Podle Nováka by to bylo efektivnější řešení, než dávat stovky tisíc až miliardy na sociální programy pro horníky, které nepřinesou dlouhodobější efekt.  „Zdůrazňuji, že peníze by neměly jít vlastníkům, ale třeba na platy zaměstnanců prostřednictvím dílčí státní společnosti,“ uvedl Novák. Připomenul, že ložiska uhlí patří státu.

Brífink po moravskoslezské tripartitě ke krizi OKD (zdroj: ČT24)

Šéf Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš upřesnil, že je potřeba odříznout OKD od společnosti New World Resources. „Útlum by pak měl být postupný, ložisko uhlí by se mělo dotěžovat za účasti státu," uvedl Bartoš. Důležitě je podle něho také to, aby se politici vážně zamysleli nad tím, jestli se republika objede bez tuzemského černého a koksovatelného uhlí.

„Tripartita se shodla, že je potřeba usilovat o zachování sociálního smíru v regionu, to znamená udržet co nejvíce pracovních míst. Tam, kde to není možné, je třeba pomáhat sociálními programy a dřívějšími odchody do důchodu,“ shrnul závěry jednání krajské tripartity šéf odborů Dolu Paskov Rostislav Palička.

Společnost New World Resources, která vlastní OKD, nedávno oznámila, že chce uzavřít prodělečný Důl Paskov, nebo ho převést na stát. Pro zachování další těžby požádala stát o finanční podporu asi čtyři miliardy korun.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek potvrdil, že hrozí krach OKD. Probíhají jednání o řízeném úpadku či odprodeji části podniku. Ohroženo je až třináct tisíc pracovních míst. Stát odmítá pomoc vlastníkům, chce se zaměřit na podoru zaměstnanců ohrožených ztrátou obživy. Pracuje na tom speciální pracovní skupina složená ze zástupců resortů sociálních věcí a průmyslu a obchodu.