Podvody se soláry v Chomutově? Vitásková označila obžalobu za vykonstruovanou

Obžalobu v kauze údajných podvodů se solárními elektrárnami označila šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková za vykonstruovanou a nepodloženou. Svou vinu popřela při závěrečné řeči u brněnského krajského soudu. V případu údajných podvodů je na lavici obžalovaných spolu s dalšími devíti lidmi.

„Obnovitelné zdroje byly zneužity pro tunelování státního rozpočtu, veřejných financí. V době, kdy tyto návrhy vznikaly, já jsem v úřadě nebyla. Já nejsem účastníkem tohoto procesu a já jsem jediná před soudem. Jsem zcela nevinná. Je to vykonstruované, jen aby mě poškodil. Neudělala jsem jedinou věc, která by mohla být jen v náznaku v rozporu se zákonem,“ uvedla po své závěrečné řeči Vitásková.

Pokud ji soud uzná vinnou, hrozí jí devítileté vězení. Tak vysoký trest zvolil státní zástupce proto, že podle něj mohla svým jednáním způsobit škody ve výši několika miliard korun. Ostatním obžalovaným pak navrhl tresty v rozmezí tří až deseti let odnětí svobody. „Je to o rok více, než navrhoval před začátkem dokazování," okomentovala navrhovaný trest.

Případ souvisí s vydáváním licencí fotovoltaickým elektrárnám na sklonku roku 2010. Řada z nich teprve vznikala a snažily se rychle získat licenci. Tu jim mohl poskytnout právě ERÚ. Solární elektrárny, které se připojily do sítě před 1. lednem 2011, měly totiž od státu nárok na výhodnější výkupní cenu za energii dodanou do veřejné sítě.

Od nového roku měly vysoké dotace klesnout na polovinu. Licence jim úřad na poslední chvíli vydal, přestože podle některých zpráv a žalobců nebyly dané elektrárny ještě zcela dokončené. Příkladem takových elektráren jsou na Chomutovsku Saša-sun a Zdeněk-sun.

Nutno dodat, že Alena Vitásková nastoupila do úřadu až o půl roku později. Státním zástupcem je ale viněna z toho, že zasahovala do přezkoumání udílení těchto licencí. Podle něj to dokládá e-mailová komunikace s její podřízenou.
Michal Cagala
redaktor ČT

Obžalovat šéfku ERÚ navrhla loni v srpnu protikorupční policie. Spolu s dalšími devíti lidmi se podle ní podílela na solárním podvodu na Chomutovsku. Podle policistů Vitásková „přivřela oči“ nad vydáním podezřelých licencí zmíněným  elektrárnám, které patří synům podnikatele Zdeňka Zemka.

Vitásková u soudu zdůraznila, že na ERÚ nastoupila až v srpnu 2011 a nemohla tedy udílení licencí ovlivnit. „Trvám na své nevině. Solární elektřina byla zneužita k tunelování České republiky,“ uvedla Vitásková s tím, že kauza má za cíl ji dostat pryč z postu předsedkyně úřadu.

Krajský soud vyčlenil vzhledem k velkému počtu obžalovaných pro závěrečné řeči tři dny. Podle soudce Aleše Novotného rozsudek v kauze pravděpodobně padne až příští rok v lednu. 

Podněty na pochybné udělování licencí podal sám na sebe Energetický regulační úřad. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už loni uvedl, že případy, kde existovala možnost, že došlo přímo k trestnému činu, už prověřují vyšetřovatelé. Zeman podal na soud proti ERÚ 22 žalob.

Obviněna je i kvůli jmenování Renaty Vesecké

Vitásková si vysloužila kritiku i za další kroky v čele Energetického regulačního úřadu. Jedním z nich bylo jmenování Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ. Za to už ji stíhá protikorupční policie. Podle ní byla Vesecká do úřadu jmenovaná v rozporu s energetickým zákonem. Obvinění v případu padlo letos v srpnu.

Dalším kontroverzním krokem Vitáskové bylo nedávné oznámení, že nevypíše pro příští rok podporu právě obnovitelným zdrojům. I kvůli tomu požádal ministr průmyslu Jan Mládek o její odvolání prezidentem. Miloš Zeman to ale odmítl.