Oprava pendolina po nehodě ve Studénce se prodraží o 200 milionů

Oprava pendolina po nehodě ve Studénce se prodraží o 200 milionů (zdroj: ČT24)

České dráhy dostaly návrh na opravu pendolina poškozeného při červencové nehodě ve Studénce. Bude stát asi dvě stě milionů korun, tedy výrazně víc, než se původně odhadovalo. „Pendolino určitě opravit chceme, je to náš prémiový produkt a tuto jednotku potřebujeme, nicméně poslední slovo bude mít dozorčí rada,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Spodní část prvního vozu půjde použít, k ní se ale bude muset vyrobit celá nová hliníková skříň, možná i s nověji tvarovaným čelem. Jenže pojistka kamionu má limit jen 35 milionů a nepokryje tak ani pětinu opravy. „Zaplatíme to primárně z vlastních prostředků, jenom část půjde z pojistky,“ doplnil Joklík. Vlak by mohl být opravený zhruba za rok.

Obžalovaný polský řidič zůstane ve vazbě

Polský řidič kamionu, jenž 22. července vjel ve Studénce na červenou na železniční přejezd a způsobil srážku s rychlíkem, při které zemřeli tři lidé, zůstane dál ve vazbě. Podle soudce hrozí, že by se jako cizinec a řidič v mezinárodní dopravě mohl vyhýbat stíhání i skrývat na neznámém místě.

Novojičínský soudce Jaromír Pšenica argumentoval i tím, že obžalovaný Slawomir Wojciech Sondaj mezitím prodal v Polsku byt. „Nemá se vlastně ani kam vrátit," řekl Pšenica. Dodal, že u řidiče v mezinárodní dopravě navíc hrozí, že by se snadno mohl ukrývat. Soud vyhověl státnímu zástupci Aleši Boháčovi, který ze stejných důvodů prodloužení vazby navrhl.

Polský řidič, který zavinil srážku s vlakem, zůstane ve vazbě

Obžalovanému Sondajovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti tři až deset let vězení. Hlavní líčení začne u Okresního soudu v Novém Jičíně 27. ledna.

Klíčovým usvědčujícím důkazem bude záznam z kamerového systému, který na přejezdu funguje. Kamery podle policie zachytily, jak kamion vjel na koleje poté, co se spustila výstražná světelná i zvuková signalizace. Závory, které klesly bezprostředně poté, co vjel na přejezd, ho tam uvěznily.

Zbytky kamionu po srážce s vlakem
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Před příjezdem rychlíku řidič stihl kousek popojet, takže přijíždějící vlak rozmetal návěs naložený plechy, zatímco on v kabině přežil bez zranění. I když strojvůdci se podařilo před nárazem snížit pomocí rychlobrzdy rychlost ze 160 kilometrů v hodině na 140 a zabránil tím zřejmě vykolejení soupravy, následky byly tragické.

Dva lidé z rychlíku, který jel z Bohumína do Františkových Lázní, zemřeli na místě, třetí v nemocnici. Tři lidé utrpěli velmi vážná zranění, mezi nimi strojvůdce, který přišel o nohu. Zraněných bylo celkem osmnáct. Materiální škody policie odhaduje na zhruba 160 milionů korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

K podobné situaci došlo na stejném místě v říjnu. Tentokrát seděl za volantem kamionu Portugalec. Nerespektoval výstrahy a vjel na přejezd. Vzápětí se spustily závory. Na rozdíl od polského řidiče pár sekund před příjezdem vlaku prorazil závoru a ujel. Skončil ve vazbě. Po dvou měsících ho soudce potrestal trestním příkazem pokutou sto tisíc korun a zákazem řízení v Česku na dva a půl roku. Současně ho propustil na svobodu.

Ministerstvo dopravy chce v reakci na tyto události i další indicie, které svědčí o tom, že mnozí další řidiči nerespektují výstrahy, přejezd ve Studénce zrušit.