IKEM transplantoval pětitisící ledvinu. Muž z Prahy teď může žít bez dialýzy

Události: 5000 transplantovaných ledvin v IKEMu (zdroj: ČT24)

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny transplantoval v polovině listopadu pětitisící ledvinu. Lékařům se toho podařilo dosáhnout před padesátým výročím od zahájení transplantací ledvin v IKEMu, respektive výzkumných ústavech Thomayerovy nemocnice, ze kterých institut vznikl.

„Jubilejní“ pětitisící ledvinu dostal sedmašedesátiletý Ladislav Rozsíval z Prahy. Nemocný byl od roku 2000, ledviny postupně přestaly fungovat. Více než rok před operací byl na dialýze, nyní opět může žít i bez ní. „Je to pro mě nový start, budu konečně volný, můj život nebude jen od dialýzy k dialýze,“ řekl.

Na transplantace ledvin nyní dohlíží přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který v roce 2012 reorganizoval program transplantací od žijících dárců. „Pro pacienty se selháním ledvin to znamená výrazně lepší dlouhodobé výsledky. Většina ledvin od žijících dárců funguje lépe a déle,“ charakterizoval Froněk tuto metodu. Dodal, že v porovnání se západní Evropou je transplantací od žijících dárců stále málo. „Tam tvoří transplantace ledvin od živých dárců někdy až polovinu,“ upozornil.

Celkově však podle přednosty Transplantcentra IKEM Pavla Trunečka patří Česko k nejúspěšnějším zemím co do počtu prováděných transplantací. „Na západ a jih od nás počty zdaleka nedosahují počtů našich. Česká republika je na předním místě, pouze Skandinávie, Velká Británie, Španělsko jsou před námi,“ uvedl. 

Tisková konference: Každý rok utrpí selhání ledvin 2000 pacientů (zdroj: ČT24)

Většina transplantací ledvin v Česku se odehrává v IKEMu, loni lékaři institutu transplantovali 265 ledvin z celkových 507. Každý rok také transplantují 50 až 60 ledvin od žijících dárců. Průměrně vychází pět těchto operací na týden. „Transplantcentrum IKEM má za sebou další velký milník, 14. listopadu transplantovalo 5000. ledvinu. Od roku 1966 tak lékaři pomohli 1828 ženám a 3172 mužům,“ shrnul výsledek práce lékařů z pomezí Kunratic a Krče ředitel IKEMu Aleš Herman.

Pod vedením Jiřího Froňka také začali lékaři IKEMu provádět řetězové transplantace či párové výměny ledvin. 

Transplantace ledvin se poprvé podařila v roce 1954 v americkém Bostonu. Pacient žil s ledvinou svého jednovaječného dvojčete dalších devět let. První úspěšné pokusy s transplantováním štěpu od zemřelého se uskutečnily v roce 1959. V tehdejším Československu se první voperování ledviny odehrálo o dva roky později v Hradci Králové. Pacientčino tělo ale orgán odmítlo.

S funkční transplantovanou ledvinou nyní žije v Česku více než 4500 lidí, dalších 420 je v IKEMu na čekací listině. Nemocní bez transplantace docházejí na dialýzu, s ní ale pacienti žijí o polovinu kratší dobu než ti s transplantací.

Vydáno pod