Lyžaři se radují: O co se nepostarala příroda, napraví sněžná děla

Díky ochlazení a teplotám pod bodem mrazu mohla některá lyžařská střediska začít zasněžovat. Podle jejich provozovatelů by letošní lyžařská sezona měla začít zhruba o měsíc dřív než loni. V několika areálech se první vleky rozjedou už o víkendu.

Ski areál v krkonošské Rokytnici nad Jizerou je jedním z těch, kde se už zasněžuje. A díky dvacetimilionové investici tu letos sníh vyrábí čtyřicet nových sněžných děl. „Čistě teoreticky, kdyby nám pomohl Krakonoš a ochladilo se i ve spodních partiích, tak nám to bude zasněžování trvat ještě tři čtyři dny, ale jinak plánujeme oficiální otevření dvanáctého třináctého prosince," řekl ředitel skiareálu Rokytnice nad Jizerou Michal Kopecký.

O kousek dál na Dvoračkách ve výšce 1140 metrů se ale bude lyžovat už tento víkend. A běžkovat už se dá i na některých částech Jizerské magistrály, i když zatím je to jen na lyže kameňačky.

V Krkonoších jako první zahájí provoz Černá hora a Mladé Buky

Technický sníh, který vyrobila díky mrazivému počasí sněhová děla v lyžařských areálech v Královéhradeckém kraji, umožní tamním vlekařům otevřít první ze sjezdovek. Například v pátek otevře SkiResort Černá hora - Pec sjezdovku a lyžařský vlek Anděl. K vleku Anděl se lyžaři dostanou kabinkovou lanovkou z Janských Lázní, denní skipas vyjde na 350 korun, otevření dalších sjezdovek v areálech SkiResortu bude záležet na vývoji počasí.

Krkonoše - Černá hora
Zdroj: ČT24

V sobotu plánují zahájit lyžařskou sezonu také v areálu Mladé Buky na Trutnovsku, kde má být v provozu lyžařský vleky Buky I. Dospělý za celodenní lyžování zaplatí 270 korun, o víkendu bude připraveno také večerní lyžování, dospělé bude stát 200 korun.

Sněhová děla byla v minulých dnech v provozu například i v Deštném v Orlických horách. „První zasněžování je za námi a Turistické sjezdovce už moc nechybí. Čekáme na další ochlazení. Dle aktuální předpovědi počasí nepředpokládáme spuštění areálu dříve jak 11. prosince,“ uvedli dnes vlekaři.

Lyžařské areály zahajují provoz (zdroj: ČT24)

Technický sníh vyráběli vlekaři rovněž v Říčkách v Orlických horách. „Máme z velké části nastříkanou červenou sjezdovku, ale do provozu tento víkend nejdeme. Chceme využít mrazivých dní k výrobě technického sněhu, protože na příští týden jsou hlášená velká tepla. Zahájení sezony neumím odhadnout, bude záležet na počasí,“ řekl vedoucí střediska Petr Kánský.

Na hřebenech Krkonoš leží zhruba 10 centimetrů sněhu a teploty se stále pohybují pod bodem mrazu. Podle meteorologů by v horských oblastech v Královéhradeckém kraji mohlo znovu začít sněžit v sobotu.

Jeseníky přivítají první lyžaře v Branné

Areál Branná na Šumpersku otevře v pátek lyžařskou sezonu v Jeseníkách. Během týdne se provozovateli podařilo pokrýt tamní svahy umělým sněhem, zimní děla je kropila od soboty. Na svazích leží až 30 centimetrů sněhu, lyžaři budou mít k dispozici sjezdovku o délce zhruba 600 metrů.

Branná, lyžařské středisko
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

V Jeseníkách zasněžují i ostatní areály, naplno se ale děla rozjedou od prosince. Zasněžovat od víkendu, kdy teploty klesly pod bod mrazu, začali také v lyžařském středisku v Koutech na Šumpersku. Podle Petra Marka z tamního střediska se zasněžuje stále, podle předpovědi by se však teploty měly příští týden opět zvednout. Přesto však ve středisku doufají, že se podaří sezonu zahájit již v první polovině prosince.

Podmínky pro zasněžování byly tento týden dobré i v ostatních areálech, provozovatelé však kvůli ekonomickým důvodům spustí děla až od prosince. Kvůli zkušenostem z minulých let se jim totiž nevyplatilo objednat elektřinu už v listopadu.

Šumava zatím potěší jen běžkaře

Na Zadově upravili první tři kilometry trasy pro běžkaře. Jedná se o úsek, který vede na místo zvané Pláně. Upravená trasa je určena pro bruslení, na tvorbu stop pro klasické lyžování zatím není dostatek sněhu.

Běžkař
Zdroj: Jan Škvára/ISIFA

Největší lyžařské areály v Jihočeském kraji zatím netuší, kdy zahájí provoz pro sjezdaře. Momentálně se snaží umělým sněhem pokrývat svahy pod lanovkami.
Ve Skiareálu Lipno chtěli zahájit provoz v sobotu 5. prosince. Podle jeho ředitele Petra Duška je však momentálně toto datum nereálné. "Části sjezdovek máme zasněžené, ale teď vzhledem k počasí moc pokračovat nemůžeme. Navíc se má v příštím týdnu oteplit," řekl Dušek. Dodal, že by na Lipně rádi zahájili provoz 18. prosince.

Šumavský areál Hochficht na česko-rakouské hranici počítá s tím, že poprvé spustí lanovky 4. prosince. Komplex se nachází v nadmořské výšce nad 1000 metrů nad mořem, a z tohoto pohledu má v regionu nejvýhodnější podmínky.