Obviněný Rozbořil slyšel policejní odposlechy. Nic prý nedokazují

Po více než měsíci od obvinění pustila policie olomouckému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi z ČSSD odposlechy, které mají dokazovat, že se pokoušel uplatit náměstka krajského policejního ředitele Karla Kadlece. Podle Rozbořila, který je spolu se dvěma policejními důstojníky a podnikatelem Ivanem Kyselým stíhaný v kauze Vidkun, nic takového neprokazují.

Jiří Rozbořil má za sebou dlouhý výslech na policii, během kterého se seznámil s částí spisu a také s pořízenými odposlechy. Ty, které se týkají jeho údajného pokusu uplatit olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece, detektivové nahráli koncem léta v olomoucké restauraci Potrefená husa.

Odposlechy potvrdily to, co říkám od začátku. Jsem nevinen. Povídali jsme si s panem Kadlecem u piva. Nešlo vůbec o jezdecký areál Lazce. Nic jsem mu nenabízel a nic jsem po něm nepožadoval. A v odposleších to rozhodně nezaznělo.
Jiří Rozbořil
Olomoucký hejtman

„Konečně jsem slyšel inkriminované odposlechy, které jsou základem mého obvinění. Potvrdily to, co říkám od začátku, že jsem nevinen," řekl Rozbořil. Tvrdil, že vůbec nešlo o jezdecký areál Lazce. „Povídali jsme si s panem Kadlecem u piva. Nic jsem mu nenabízel a nic jsem po něm nepožadoval. A v nahrávkách nic takového rozhodně nezaznělo,“ prohlásil. Už dříve uvedl, že jde o nedorozumění a špatnou interpretaci jeho slov.

Jiří Rozbořil: Úplatek jsem nenabízel, nezaznělo to ani v odposleších

Jeho advokát Petr Konečný doplnil, že policisté hejtmanovi pustili postupně tři záznamy odposlechů schůzek s Kadlecem, ke kterým se vyjadřoval. Podle obhájce si muži vykali a hovořili o různých tématech. „Padly jedna až dvě sporné věty. Podle mého názoru je ale hejtman srozumitelně vysvětlil. Ani jedna z těch vět nevyznívala korupčně,“ komentoval Konečný.

Policie pustila panu hejtmanovi záznamy odposlechů, ke všem se vyjádřil. Padly jedna nebo dvě sporné věty, které srozumitelně vysvětlil. Žádná nevyznívala korupčně.
Petr Konečný
Advokát Jiřího Rozbořila

Rozbořil měl podle serveru Neovlivní.cz nabídnout Kadlecovi úplatek za to, že zařídí odložení vyšetřování dotačního podvodu týkajícího se jezdeckého areálu v olomouckých Lazcích, který vymyslel a podporoval. Trestní oznámení loni podalo kvůli podezření na dotační podvod ministerstvo financí. Firma, která získala na areál mimo jiné 40 milionů z evropských fondů, se údajně prokazovala falešnými dokumenty. Obviněný zatím nikdo nebyl.

Jiří Rozbořil
Zdroj: ČT24/Luděk Peřina

V kauze Vidkun, kterou vyšetřoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, má jít o klientelistické vazby mezi podnikateli, policisty a politiky, ovlivňování některých trestních kauz a únik informací ze spisů. Kromě Rozbořila policie stíhá Karla Kadlece, šéfa olomoucké hospodářské kriminálky Radka Petrůje a vlivného podnikatele a přítele Ivana Langra z ODS Ivana Kyselého.

Zastupitelství ještě nerozhodovalo o stížnostech

Všichni čtyři stíhaní muži si podali stížnost proti obvinění. Všichni kromě Rozbořila, který jediný zůstal na svobodě, protestují proti uvalení vazby. Státní zastupitelství o stížnostech ještě nezačalo rozhodovat. Podle mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství Petra Malého dosud nedostali podklady.

„Stížnosti předložíme, až budou všechny odůvodněny a doplněny spisovým materiálem. Předpokládám, že to bude začátkem příštího týdne,“ řekl Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Jiří Rozbořil, který je stíhaný za podplácení, je přes velký tlak vedení jeho mateřské ČSSD nadále hejtmanem. Opírá se o podporu olomouckých straníků i koaličních partnerů. Kvůli případu ale nedávno rezignoval přímý nadřízený obviněného Kadlece - olomoucký policejní ředitel Libor Krejčiřík.

V souvislosti s olomouckou kauzou odstoupil po výzvě premiéra Bohuslava Sobotky a ministra vnitra Milana Chovance šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek, šéf kriminálky Milan Pospíšek byl na vlastní žádost propuštěn a náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach požádal o přeložení k jinému útvaru.