Tlak na odstoupení obviněného olomouckého hejtmana sílí. Rozbořil se brání

Grémium ČSSD vyzvalo olomouckého hejtmana, aby rezignoval na všechny veřejné funkce. Jiří Rozbořil, který čelí obvinění z korupce v olomoucké kauze Vidkun, to opět odmítl. „Trvám na své nevině a chci se bránit,“ řekl. Sociální demokraté v Olomouckém kraji mají podle vedení okamžitě začít hledat nového lídra pro krajské volby v příštím roce.

Hejtmana se k rezignaci předtím marně snažil osobně přesvědčit premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Rozbořil se mimo jiné odvolává na podporu olomouckých straníků. Postavil se za něho krajský výbor i krajští zastupitelé z ČSSD. Podle Sobotky tím i olomoučtí sociálné demokraté převzali odpovědnost za nesprávné rozhodnutí, které může ČSSD poškodit.

Rozbořil se odvolává na podporu olomouckých straníků

Hejtmana, který obvinění z korupce odmítá a podal proti němu stížnost, grémium ke změně postoje nepřimělo. „Trvám na své nevině a chci se bránit. Mám podporu členské základny, ale i dalších lidí. Jsem sociální demokrat a ctím pravidla, ale tuto výzvu nevyslyším,“ oznámil Rozbořil.  Pro odmítnutí rezignace má prý i další důvody. „Byl jsem do funkce řádně zvolen. Nechci připustit, aby moje dosavadní práce byla touto kauzou dehonestována,“ řekl.

Usnesení grémia ho prý překvapilo. Jeho člen a ministr vnitra Milan Chovanec mu také vzkázal, že pokud se chce očistit, měl by zveřejnil informace o svém obvinění. "Jinak se dál nedostaneme. Můžu věřit, že je nevinný, ale v politice platí jiná pravidla a tento případ táhne olomouckou ČSSD dolů před krajskými volbami," řekl Chovanec.

Rozbořil: Neviděl jsem spis ani neslyšel inkriminovaný odposlech

Rozbořil prý výzvě nerozumí. „Podepsal jsem mlčenlivost, takže to nepřipadá v úvahu. Neumím si představit, že bych zveřejnil cokoliv, čím bych neovlivnil vyšetřování. Navíc nemám co zveřejnit. Neviděl jsem svůj spis a neslyšel inkriminovaný odposlech, který mě má usvědčovat,“ řekl. Zdůraznil, že hájit se chce před soudem, ne před stranou či médii. Ohradil se i proti presumpci viny, která má být v ČSSD úzusem, ale neplatí pro všechny. Odkazoval na obviněného Martina Půtu, který je stále hejtmanem Libereckého kraje.

Výzvě ministra vnitra nerozumím. Nepřipadá v úvahu, abych zveřejnil podobnosti k mému obvinění. Podepsal jsem mlčenlivost. Navíc nemám co zveřejnit. Neviděl jsem dosud svůj spis a neslyšel ani inkriminovaný odposlech, který mě má usvědčovat.
Jiří Rozbořil

S tím, že by mohl kandidovat v krajským volbách, nepočítá. „Jako obviněný kandidovat nemůžu a sám jsem krajský výbor vybízel, aby za mě hledal náhradu. I kdybych byl očištěn, nekandidoval bych, protože už nechci být terčem,“ prohlásil.

Politologé poukazují na nejednotnost ČSSD

Podle politologa Lukáše Valeše by Rozbořil odstoupit měl. „Nejde o přiznání viny, ale o snahu zachránit mateřskou ČSSD. Měl by otevřít prostor k vyčištění stolu a k šanci uhrát slušný výsledek ve volbách, které budou už za rok,“ míní Valeš. Připomenul, že nedávno rezignoval kvůli daru od soukromé firmy i jeho náměstek a člen ČSSD Alois Mačák. „Těch kauz, které ČSSD ohrožují, je více nejen v Olomouckém kraji,“ shrnul.

Hejtman Rozbořil by měl odstoupit, aby dal šanci mateřské ČSSD uhrát slušný výsledek v krajských volbách. Podobných kauz, které sociální demokracii ohrožují, je více nejen v Olomouckém kraji.
Lukáš Valeš

Politolog Pavel Šaradím upozornil, že ČSSD v této kauze ukazuje svou nejednotnost. Podle něho bylo i chybou, že ministr Chovanec Rozbořila vyzval, aby zveřejnil podrobnosti o svém obvinění. 

Kauza Vidkum má postihovat nezákonné ovlivňování trestních kauz a úniky informací z trestních spisů. Olomoucký hejtman je v případu stíhaný za podplácení. Dalšími obviněnými jsou šéf  olomouckého odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého krajského policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je blízkým přítelem exministra vnitra Ivana Langra. Rozbořil jako jediný není ve vazbě.

Detektivové ho podezřívají, že nabídl Kadlecovi úplatek za to,  že zajistí odložení vyšetřování dotací pro jezdecký klub Lazce. Byl prý také v kontaktu s Ivanem Kyselým, který měl Kadlece ovlivňovat v souvislosti s vyšetřováním financování Aquaparku. Hejtman podezření rezolutně popírá.

Rozbořil si stěžuje na nezákonnost odposlechů

„Žádný úplatek jsem nikdy nenabízel, byl jsem jen v nesprávný čas na nesprávném místě,“ hájil se. Uvedl, že ve stížnosti proti svému obvinění poukazuje na nezákonnost postupu a také nezákonnost odposlechů, které mají být klíčovým důkazem. „Pokud se stížností neuspěji, obrátím se na Ústavní soud,“ řekl hejtman.

Bývalý hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

Rozbořila by mohlo z funkce hejtmana odvolat pouze krajské zastupitelstvo, mohl by o to usilovat koaliční partner - KSČM. V čele hejtmanství by mohl zůstat i po vyloučení z ČSSD, což je podle politologa Lukáše Valeše krajní řešení, které není pravděpodobné. Jednání s komunisty čeká hejtmana příští týden. Opozice sbírá podporu ke svolání mimořádného zastupitelstva.

Kauzou se bude v sobotu zabývat také ústřední výkonný výbor ČSSD. „Věřím, že najdeme nějaké řešení, které nepoškodí ČSSD,“ uvedl ministr zdravotnictví a člen předsednictva strany Svatopluk Němeček.