Štrasburk žádá přemístění afghánské rodiny z Bělé, Česko ji vyhostí

Česko vyhostí afghánskou rodinu, která byla od 1. září umístěná do detenčního zařízení v Bělé-Jezové. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku krátce předtím české úřady vyzval k přemístění do jiného zařízení nebo propuštění rodiny, kvůli podmínkám v zařízení. Podle ministerstva vnitra ale nejde o reakci na rozhodnutí tohoto soudu – pominuly prý důvody pro zajištění a rodina bude vyhoštěna.

O propuštění ze zajišťovacího zařízení rozhodla policie na základě žádosti rodiny, uvedlo ministerstvo vnitra. Vzhledem k tomu, že je ale v Česku nelegálně, bude ze země vyhoštěna. Cizinci zatím nemají náhradní doklady a nebyla ověřena jejich totožnost. 

V některých případech vyhoštěné cizince odveze na hranice policejní eskorta. Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martina Rozumka by pro rodinu bylo nejhorší vyhoštění do Afghánistánu. Česká policie podle něj na rozdíl od ostatních evropských států vydává správní vyhoštění i lidem z Afghánistánu, jejich transfer ale nezajišťuje.

Rodina se ovšem do Afghánistánu vracet nebude muset. Podle cizinecké policie dostane ze zákona měsíc na to, aby odcestovala ze země, kam konkrétně se vydá, Česko kontrolovat nebude.

Rodina utekla před Talibanem

Rodina se třemi dětmi ve věku pět, šest a 16 let plus patnáctiletý bratr matky podle OPU přicestovala do Česka z afghánské provincie Kunduz, která je pod kontrolou Talibanu. „Odešli, protože jim bylo vyhrožováno Talibanem, který po nich chtěl pravidelné měsíční platby, a zabili bratra toho pána,“ řekl ČT Rozumek.

Evropský soud se vložil do zadržování rodin migrantů v Česku (zdroj: ČT24)

Do Česka se rodina dostala přes Maďarsko a její cílovou zemí bylo Německo. Porouchala se jim ale dodávka a zadržela je česká cizinecká policie. V detenci byla rodina za účelem správního vyhoštění do Afghánistánu. 

Jeden ze synů má ale epilepsii a podle OPU se mu v zařízení v Bělé nedostávalo potřebné lékařské péče. Od 1. září, kdy je rodina v detenci, prodělal šest záchvatů. Rodina žádala o propuštění, ale neúspěšně. Obrátila se proto na advokáty, kteří do Bělé pravidelně jezdí. Ti případ předali do Štrasburku. Evropský soud následně Česko vyzval, aby do středeční půlnoci přemístilo rodinu do jiného zařízení.

Na soud se obrátila Organizace pro pomoc uprchlíkům

Rodina měla být přesunuta do zařízení, které neporušuje článek 3 evropské Úmluvy o ochraně lidských práv, tedy zákaz mučení, ponižujícího a nelidského zacházení nebo trestání. Soud zároveň vyzval českou vládu, aby mu do dvou týdnů dodala veškeré informace a dokumenty týkající se podmínek v uprchlickém centru v době, kdy tam rodina byla umístěna. Soud zajímá především kapacita zařízení, počet umístěných osob, hygienické podmínky a životní podmínky pro děti.

Ředitel OPU: Bělá je naprosto nevhodná pro pobyt s dětmi (zdroj: ČT24)

Návrh na vydání předběžného opatření poslala štrasburskému soudu Organizace pro pomoc uprchlíkům. „Soud potvrdil existenci nehumánních podmínek pro rodiny s dětmi v detenčním zařízení v Bělé pod Bezdězem, na které neziskové organizace včetně OPU dlouhodobě upozorňují. Doufáme, že toto rozhodnutí, i když předběžné povahy, bude mít zásadní vliv na změnu v systému umísťování dětí do detenčních zařízení,“ uvedla právnička Organizace pro pomoc uprchlíkům Tereza Bártová.

Právnička: Tak dlouhé zadržení není nutné (zdroj: ČT24)

„Je jasné, že vyhoštění není reálné, proto není takto dlouhé zadržení nutné," vysvětlila právnička OPU Tereza Bártová.

Ministerstvo porušování podmínek odmítá

Ve stejnou chvíli, kdy se za rodinu postavil evropský soud, ale česká policie rozhodla o jejím propuštění. „Policie jim tuším dnes vyhověla. Dostanou v rámci správního vyhoštění lhůtu na opuštění republiky. Takže případ té konkrétní rodiny se u štrasburského soudu projednávat nebude,“ uvedl Chovanec. 

Přesto chce vnitro soudu pro lidská práva poslat dokumenty o Bělé, které si Štrasburk vyžádal. Podle ministra není co skrývat: „Na webu ministerstva vnitra dáváme fotodokumentaci, jak to v zařízeních vypadá, včetně jídelníčků.“

Děti migrantů v Bělé
Zdroj: Ministerstvo vnitra
Pošleme podklady, které si vyžádali. (…) Nadále si myslíme, že podmínky neporušujeme.“„Příští týden ve čtvrtek přijedou do Bělé velvyslanci evropských zemí. Požádám premiéra, aby pozval i zástupce OSN, aby se podívali do našich zařízení.
Milan Chovanec

O špatných podmínkách pro nemocné děti ale mluví třeba i rodiče čtyřletého Hissara ze Sýrie. S chronickým astmatem strávil v zařízení skoro dva měsíce. „V noci dostal záchvat. Trvalo nám půl hodiny, než jsme se dozvonili na bezpečnostní službu. Pak trvalo další půl hodinu, než jsme se dostali ke zdravotnické pomoci. Syn mezitím zmodral a málem jsme o něj přišli,“ tvrdí uprchlík Abdelmuhsin Hammora.

Ombudsmanka: Situace migrantů v Bělé je horší než ve věznici

Podmínky v zařízení kritizovala v polovině října ombudsmanka Anna Šabatová. „Děti zde žijí v objektivně horších podmínkách, než mají čeští vězni,“ uvedla. Podmínky zajištěných cizinců musí kancelář ombudsmanky ze zákona kontrolovat.

Pracovníci kanceláře například zjistili, že rodiče jsou před svými dětmi voděni do zařízení v poutech. Děti nemají k dispozici dostatek oblečení a obuvi. „Jsou vyděšené z všudypřítomné uniformované bezpečností služby a z policistů. Z nedostatku jiných aktivit si děti za ostnatým drátem hrají na policisty a vězně. Další jejich „hrou“ je snaha prokopat si tunel pod plotem ven,“ popsala Šabatová.

„Každý večer cizince z postelí vytáhne policie, někdy v helmách a kuklách, za účelem přepočítání. Pokud děti spí, musí je rodiče vzbudit a postavit na nohy,“ dodala Šabatová. Podle ní jsou cizinci nedostatečně informováni o své situaci a za pobyt v Bělé musí paradoxně platit. Čtyřčlenná rodina, která je v zařízení umístěna po dobu 30 dní, je povinna za tento pobyt uhradit více než 29 tisíc korun. 

Chovanec: Podmínky v zařízeních se zlepšují

Ke kritice se připojil i český ministr spravedlnosti Robert Pelikán; zařízení označil za „horší než vězení“. Znepokojení vyjádřil i šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. V Bělé-Jezové je nyní umístěno 219 lidí, kapacita je 700 míst.

Podmínky v zařízení jsou humánní, přesto stále pracujeme na jejich zlepšení v souvislosti s pobytem rodin s dětmi.
Hana Malá
tiskový odbor ministerstva vnitra

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se podmínky v detenčních zařízeních postupně zlepšují. Zvýšil se například počet sociálních pracovníků a ministerstvo hledá překladatele, kteří by usnadnili komunikaci s uprchlíky. Šabatová zlepšení situace ocenila.

Chovanec: Podmínky neporušujeme, do Bělé jsme pozvali evropské velvyslance (zdroj: ČT24)