Hotspoty začínají fungovat, z Itálie odjedou první migranti

Dlouho očekávaná registrační střediska čili hotspoty, která mají urychlit identifikaci migrantů přicházejících do Itálie či Řecka, už začala zkušebně fungovat. Naostro se mají spustit v listopadu. Právě fungovájí hotspotů má být podmínkou pro fungování přerozdělování žadatelů o azyl v Evropské unii - Česko vyšle na registrační místa deset úředníků.

Ministr vnitra Milan Chovanec poté, co neuspěl ve snaze zabránit schválení kvót na přerozdělení žadatelů o azyl v Evropské unii, kritizoval Itálii a Řecko, že dosud nevytvořily hotspoty. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek potom ještě před rozhodujícím hlasování prohlásil, že jižní státy tvrdí, že bez schválených kvót nemohou hotspoty vytvořit.

Většina států EU pak kvóty prosadila a Itálie tvrdí, že hotspoty skutečně začínají fungovat. Již tento týden chce začít první žadatele o azyl odesílat dále na sever. Podle Adama Kittla, který přímo v Itálii zastupuje české ministerstvo vnitra, jdou přípravy pomaleji, než by se mohlo z italských prohlášení zdát. „Podle Italů už jsou dva ze šesti hotspotů stanoveny a fungují. Podle interních poznatků, které máme, fungují spíše na pilotní bázi,“ podotkl.

S registracemi pomůže i 10 českých úředníků

V hotspotech na jihu Evropy mají pracovat úředníci i z dalších zemí EU. Česko pošle na registrační místa deset úředníků. Celkově by jich mělo v hotspotech být 350 ze všech unijních států.

Je tedy zřejmé, že po letech váhání hotspoty opravdu vznikají. V listopadu by potom mělo naplno vypuknout přerozdělování. První pokus v tomto týdnu bude mít podle Adama Kittla zásadní vadu – běženci půjdou do zemí, kam si přejí dojet, neukáže se tedy, zda zůstanou tam, kam jsou přiděleni. „Vybranými státy jsou bohužel Švédsko a Německo, takže ne reprezentativní vzorek členských států, do kterých potom většina uprchlíků z Itália a Řecka bude proudit,“ upozornil Kittl.

UDÁLOSTI: Hotspoty začínají fungovat (zdroj: ČT24)

Hlavní slovo budou mít Řím a Atény

Kam jednotliví žadatelé o azyl půjdou, bude rozhodovat italské resp. řecké ministerstvo vnitra. Úředníci by tak měli učinit po pohovoru se žadatelem. „Bude veden pohovor s těmi osobami. Bude zjišťována motivace, proč jdou do Evropy, budou zjišťovány jejich socální, kulturní a jiné vazby na nějaký členský stát,“ popsal zástupce českého ministrestva.

Kdy přijdou první žadatelé o azyl z jihu Evropy do Česka, zatím není jasné. Otázkou také zůstává, kdy bude EU schopna plně chránit svoji vnější hranici a zabránit nekoordinovanému přílivu cizinců.