Sobotka: Evropská komise při řešení migrace zaspala

Evropská komise zaspala při naplňování opatření, směřujících k ukončení migrační krize. Po návštěvě Nejvyššího kontrolního úřadu to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O počtu uprchlíků, který by Česko mělo podle představ Komise přijmout, nemá podle něj v současné chvíli smysl debatovat. Postoj Sobotkovy vlády budou podle slov europoslance Jana Zahradila (ODS) v Bruselu podporovat i opoziční občanští demokraté.

Evropa podle českého ministerského předsedy nyní nepotřebuje nové a nové plány, ale dotažení toho, na čem se Evropská rada dohodla v minulosti - zejména zesílení ochrany schengenského prostoru a vytvoření přijímacích center v Itálii a Řecku, kde budou všichni tam přicházející uprchlíci registrováni.

  • Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Obávám se, že Evropa, Evropská komise, poněkud zaspala z hlediska dotažení všech závěrů, které k tomu v minulosti byly přijaty.“

O novém návrhu Evropské komise na přerozdělení dalších 120 000 uprchlíků bude ve středu jednat Evropský parlament. Předseda české vlády předpokládá, že europoslanci za ČSSD budou při jednání postupovat v souladu se stanoviskem k migraci, které strana schválila o víkendu.

  • Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Odmítáme systém kvót. Nepokládám ho za efektivní, nemyslím si, že přispěje k nějakému řešení, a nemá v tuto chvíli význam debatovat o jakýchkoliv číslech.“

Také podle opozičního europoslance za ODS Jana Zahradila měla být problematika přijímání uprchlíků předmětem zájmu daleko dříve. „Měla být předmětem zájmu těch vlád, které vládnou hraničním zemím Evropské unie, tedy Itálie a Řecka. Ty měly daleko dříve varovat celou Evropskou unii před tím, že podle jejich analýz takový příliv uprchlíků hrozí."

  • Jan Zahradil (ODS), 1. místopředseda strany, europoslanec: „Jakkoliv jsem opoziční poslanec, tak s tím, co říkal premiér Sobotka, se mohu ztotožnit. My ten postoj vlády, tedy odmítání kvót a snahu o řešení příčin na místě, o lepší ochranu hranic Evropské unie, o vytváření záchytných míst pro uprchlíky přímo v těch konfliktních oblastech a ne až v Evropě, určitě budeme podporovat."

Česko by podle aktuálního návrhu mělo přijmout další asi 3000 uprchlíků. Sobotka má ale za to, že číslo nemusí již za několik měsíců platit. Jakékoliv kvóty i nadále odmítá také prezident Miloš Zeman. „Pokud jde o kvóty, stanovisko pana prezidenta je jednoznačné ne,“ sdělil na tiskové konferenci prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Migraci bude v Praze řešit i šéf NATO

Premiér bude o bezpečnostní situaci a přizpůsobení sil NATO migrační krizi ve středu jednat také s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance. V této souvislosti uvedl, že NATO nemá s řešením současné uprchlické krize nic společného. Podle Sobotky jde o problém, s nímž si musí poradit Evropa. Pro zapojení NATO do řešení problému se v minulosti vyslovil vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Aliance takový požadavek odmítá.

Schůzky se zúčastní i zástupci amerického konvoje, který bude projíždět Českem na cvičení do Maďarska. Ve čtvrtek Stoltenberga přijme i prezident Zeman, který s ním chce hovořit o mezinárodním terorismu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters