Na Facebooku chválil vraždu českých vojáků, dostal roční podmínku

Michal Kesudis dostal za schvalování sebevražedného útoku na české vojáky v Afghánistánu roční podmínku. Komentář, ve kterém útok chválil a vyjadřoval se vulgárně o mrtvých vojácích, zveřejnil loni na sociální síti. V Ostravě-Vítkovicích mu kvůli tomu pozastavili členství v KSČM. Rozsudek je pravomocný, obžalovaný trest přijal a stejně jako žalobce se vzdal práva na odvolání.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Kateřina Kohoutková uznala Kesudise vinným ze schvalování trestného činu a projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv člověka. „Vychvaloval pachatele, vraha, pozitivně se postavil na jeho stranu, což je zcela nepochybné. Postupoval prostřednictvím Facebooku, tedy veřejně,“ řekla soudkyně.

Kesudis napsal text loni počátkem července na svůj profil na sociální síti a zkopíroval ho také na profil armády. „Tak jsem někde četl, že se osamocenému afghánskému vlastíkovi na jízdním kole podařilo odvařit čtyři naše žoldáky. Přijel k nim a jen, co ho spatřili, šli s…t, totálně na odpis. To, co se jim stalo, si po čertech zasloužili. Jsem vděčný, že nás těch šmejdů zbavili. Čeští žoldáci patří s těmi americkými k těm nejzk…ším,“ napsal.

Kesudis: Za obsahem si stojím

Kesudis už dříve uznal, že své vyjádření přehnal. Byl prý jízlivý, za obsahem si ale stojí. Chtěl prý vyjádřit nesouhlas s prací vojáků v Afghánistánu, kterou považuje za okupační. Podle soudního znalce ale bylo jeho vyjádření společensky nepřijatelné. Výrok už je ze sociální sítě smazaný. 

Sedmatřicetiletý Kesudis se v době napsání výroku živil jako operátor, nyní je nezaměstnaný. Členství v KSČM má kvůli kauze pozastavené. Po zveřejnění komentáře se jím začala zabývat policie a státní zástupce nakonec podal k soudu obžalobu. Pro Kesudise požadoval podmínku.

Nemohl bych pořádně sehnat práci, nemám čas běhat po soudech. Je to konec konců podmínka, takže teď snad budu moci konečně žít.
Michal Kesudis

Útok nepřežilo pět vojáků

Obhájce navrhoval soudu, aby jeho klienta osvobodil. Kesudis podle něj využil práva na svobodu slova v souvislosti s postupem státu a armády. V textu na internetu byl sice podle právníka neuctivý vůči mrtvým, vyjádření ale prý mělo „racionální základ“ a vycházelo z nesouhlasu s politikou. „To, že se vyjadřuje vulgárně a neuctivě, neznamená, že nemá právo na svobodu projevu. Česká mise není legitimní z řady důvodů,“ dodal obhájce.

Na skupinu českých vojáků zaútočil sebevražedný atentátník 7. července, když byli na pravidelném výjezdu mezi civilisty. K vraždě se přihlásilo hnutí Taliban. Útok nepřežili čtyři výsadkáři, pátý zemřel na následky zranění později po převozu do vlasti.

Události ČT: Za nenávistný komentář podmínka, teď se začaly soustředit na uprchlíky (zdroj: ČT24)

Lidovec Kalenda má problém kvůli uprchlíkům

Nenávistných útoků na sociálních sítích neustále přibývá. Podle právníků se diskutující mohou dopouštět trestných činů od hanobení etnické skupiny až po podněcování k nenávisti a násilí. Problémy má kvůli tomu i lidovec Daniel Kalenda. V souvislosti s mrtvými uprchlíky z kamionu na Facebook napsal, že jsou „lůza a živel, co sem nepatří“. Jeho prohlášení budou lidovci řešit na celostátním výboru.