GIBS: Zásah policie v Uherském Brodě měl nedostatky

Policisté se v souvislosti se zásahem při střelbě v Uherském Brodě nedopustili trestného činu. K takovému závěru dospěla Generální inspekce bezpečnostních zdrojů (GIBS). Přesto upozornila na řadu dílčích nedostatků – důstojníci podle GIBS zpočátku nekomunikovali koordinovaně, hlídky měly špatné ochranné pomůcky a nedostatečné bylo i informování v médiích.

Byl zásah policistů při tragické střelbě v Uherském Brodě v pořádku? Odpověď hledala víc než půl roku Generální inspekce bezpečnostních zdrojů (GIBS). Mimo jiné posuzovala, zda policisté nepochybili při udělování zbrojního průkazu pachateli.

„GIBS dospěla k závěru, že pachatel měl platný zbrojní průkaz a v souvislosti s jeho udělením inspekce neshledala žádné pochybení na straně policie,“ potvrdila mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

GIBS uzavřela vyšetřování zásahu v Uherském Brodě (zdroj: ČT24)

Kontrola posuzovala také iniciativu zasahujících policistů, přiměřenost postupu řadových policistů i velitelů a také postup hlídek, které byly v blízkosti místa neštěstí. Všichni se podle závěrů kontroly zachovali až na menší výhrady správně. „Drobné pochybení GIBS shledává například v tom, že jeden z velitelů nebyl vhodně označen vestou s nápisem „Velitel zásahu“,“ vysvětlila Macalíková.

Špatná komunikace mezi policisty i s médii

Jiný názor ale měla inspekce na některé taktické aspekty zásahu. „Někteří operační důstojníci komunikovali v počáteční době, kdy byl přetlak informací, nekoordinovaně. Postup operačních důstojníků mohl zpomalit policisty při zákroku proti ozbrojenému pachateli, na což poukazoval i Odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR,“ dodal Macalíková. Za to už vedení zlínské policie v květnu tohoto roku potrestalo dva operační důstojníky v rámci kázeňského řízení.

Výhrady, které měla GIBS k vybavení policejních hlídek, se chystá vedení policie napravit. „Nákup ochranných pomůcek se řeší už od jara tohoto roku, finančně významnější potřeby jsou pak zakomponovány do rozpočtu na následující rok,“ ujistila Macalíková.

V neposlední řadě GIBS upozornil na nedostatečnou komunikaci s médii. Absence informací ze strany policie v prvních hodinách po tragédii podle GIBS poškodila pravdivou a faktickou informovanost o samotném případu.

Tragédie otřásla městem i republikou

K neštěstí v Uherském Brodě došlo 24. března letošního roku. Útočník přišel v době oběda do tamní restaurace Družba, kde začal střílet do lidí. Zabil celkem sedm mužů a jednu ženu, oběti byly ve věku od 27 do 66 let. Další ženu těžce zranil. Po činu se třiašedesátiletý pachatel sám zastřelil.

Tento týden policie uzavřela vyšetřování případu. Podle kriminalistů mohl za čin jediný pachatel, který jednal pod vlivem psychické nemoci. Protože je střelec mrtvý, policie případ odložila. Událost rozvířila debatu o držení zbraní a zbrojních průkazů.