Hanáková převezme ministerstvo kultury v úterý

Praha – Dosavadní poslankyně Alena Hanáková (STAN) převezme úřad ministerstva kultury v úterý. Premiér Petr Nečas v dnešních Otázkách Václava Moravce potvrdil, že s Hanákovou o jmenování ministryní již jednal a počítá s její účastí na středečním projednávání návrhu zákona o vyrovnání s církvemi. Jeho paragrafované znění připravil předchůdce Hanákové v čele resortu Jiří Besser (STAN).

Hanákovou vybralo vedení TOP 09 spolu s předsedou Karlem Schwarzenbergem.„Měli jsme spolu rozhovor, který vyústí v to, že pokud se nestane nic mimořádného, tak paní poslankyně Hanáková bude v úterý jmenována ministryní vlády České republiky a pověřena řízením resortu ministerstva kultury,“ uvedl premiér.

Nečas by podle svých slov uvítal, kdyby kabinet hned ve středu návrh zákona schválil, ale nevylučuje, že bude postupovat jako u mnoha komplikovaných zákonů, kde je běžné, že vláda přeruší jednání a nechá si dopracovat či dovysvětlit některé věci. „Navíc je to dáno tím, že nový návrh zákona bude obhajovat nová paní ministryně, takže je možné, že i ona si požádá o nějaký odklad,“ řekl premiér.

Vláda se s církvemi dohodla, že v rámci majetkového vyrovnání vyplatí 59 miliard korun, v úvahu přitom bude brána inflace – celkově by se tak mohla částka vyšplhat na 79 až 96 miliard korun. Církve také dostanou zpět 56 procent majetku. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo na 30 let. Přechodné období pro odstřihnutí financování církví od státního rozpočtu by mělo začít v roce 2013 a trvat by mělo 17 let.