Babiš chce kvůli Bakalovi zrušit průmyslovou zónu v Karviné

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá, aby vláda zrušila usnesení o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Kabinet podle Babiše neměl před schvalováním informaci, že Moravskoslezský kraj má vykoupit pozemky od společnosti Asental Land podnikatele Zdeňka Bakaly. Kraj ale zrušení usnesení zásadně odmítá. Proti se postavil i primátor Karviné. Ten, kdo odmítne průmyslovou zónu, podle něj odepisuje celý region.

„Považuji za naprosto nepřípustné, že vláda nebyla informována o tom, že mají být z veřejných prostředků vykoupeny pozemky vlastněné člověkem, který neplní své závazky vůči České republice a jejím občanům,“ uvedl v tiskové zprávě Babiš v narážce na Bakalu. 

Společnost Asental Land se podle Babiše dříve jmenovala RPG RE Land. „Na Asental Land se přejmenovala 5. května 2014. 15. května pan hejtman Novák podepsal s touto firmou smlouvu. RPG je jméno známé, evidentně se nechtělo vědět, že Asental je RPG… Za státní peníze se mají zhodnotit pozemky, které patří do OKD. Dává mi to celé indicie, že je to zase nějaká připravovaná akce, nějaký tunel,“ řekl Babiš České televizi. 

Babiš: Dává mi to indicie, že je to zase nějaký tunel (zdroj: Studio ČT24)

O tom, že peníze skončí ve finále u pana Bakaly, podle Babiše nevědělo ani devět ministrů vlády. O zóně jednal v roce 2013 už Rusnokův kabinet. Protože může být oblast poddolovaná,  uvedl tehdy, že je vhodná jen pro lehký průmysl . „Dopředu jdeme do nějaké investice, kde nakonec zjistíme, že zóna je nepoužitelná,“ uzavřel Babiš. 

Vláda by proto podle ministra měla své původní rozhodnutí zrušit a ministerstvu průmyslu uložit, aby připravilo podrobnou analýzu ekonomické výhodnosti projektu. „Součástí znovu předloženého materiálu by mělo být také zdůvodnění výběru lokality a pozemků pro realizaci průmyslové zóny,“ uvedlo ministerstvo financí. Otázkou se bude ve středu zabývat koaliční rada.

Mládek: Stačilo se podívat do rejstříku

Šéf průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ale odmítá, že by informace nezveřejnil. V materiálu pro ministry bylo podle něj jasně napsáno, že pozemky vlastní firma Asental Land. Stačilo se tak jen podívat do rejstříku, kdo je jejím majitelem. „Současnou mediální kampaň pana Babiše vnímám jako pokrytectví. Ministr financí měl všechny informace a sám pro vznik průmyslové zóny Nad Barborou hlasoval,“ uvedl.

Zdeněk Bakala
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD) v této souvislosti Babiše obvinil, že dostatečně nestuduje materiály předložené na vládu. „Pan Babiš, stejně jako jeho kolegové, měli naprosto ucelené informace. Na základě připomínky, kterou dával Úřad vlády a která byla vypořádána, bylo zcela jasně v materiálu zřetelné, kdo je vlastníkem pozemků a jaké budou nabývací tituly,“ řekl Novák.

Důvody pro zrušení usnesení označil za malicherné a nezodpovědné vůči obyvatelům regionu. Zároveň si myslí, že Babišovo stanovisko je populistické. Krajští radní za hejtmanem stojí. Novák bude o nesouhlasném stanovisku kraje informovat přímo premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Pan Babiš rád tančí na podnikatelském hrobě pana Bakaly. Pan Bakala je samozřejmě podnikatel, který nemá dobré renomé, pod to se i já podepíši. Druhá věc ale je, že společnost Asental vlastní 4500 hektarů pozemků na Karvinsku, což jsou téměř veškeré nezastavěné plochy.
Miroslav Novák (ČSSD)
hejtman Moravskoslezského kraje

Hejtmana plně podpořil i karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD). Vládě odeslal dopis, v němž Babišův návrh také jednoznačně odmítl. „Dlouhodobě hledáme vhodné lokality a pozemky pro menší průmyslové zóny a v podstatě nejsme schopni najít ucelený pozemek o velikosti 20 hektarů a více, který by odpovídal parametrům a který by nenarazil na vlastnictví nějakých firem spřízněných s panem Bakalou,“ uvedl.

Vláda schválila vznik průmyslové zóny Nad Barborou 22. července. Oblast v areálu po bývalém Dole Barbora měla vyrůst v letech 2016 až 2018 a celkové náklady na vybudování zóny se odhadují na 1,2 miliardy korun. Kraj měl pozemky vykoupit za 200 milionů korun. Vláda slíbila do zóny vložit až 750 milionů. Kromě pozemků Bakalovy společnosti se na území nacházejí i pozemky ve vlastnictví města Karviná nebo Slezské diakonie. Kraj je má všechny vykupovat za jednotnou cenu 212 korun za metr čtvereční.

Zóna měla zaměstnat 2000 lidí

Zóna má rozlohu téměř 90 hektarů a nachází se na území mezi Karvinou, Havířovem a Orlovou. Po přestavbě zde mělo v dalších letech vzniknout až 2000 pracovních míst. Právě vytváření nových pracovních míst v této oblasti je pro kraj velmi důležité, protože Karvinsko patří k okresům s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Na konci června zde dosahovala 11,3 procenta.

Hejtman proto odmítá připustit, že by se budování zóny nakonec neuskutečnilo. Podle primátora Karviné jde o klíčový projekt pro rozvoj celého regionu. „Všichni víme, že těžba (uhlí) bude postupně klesat a ubývat a do deseti let pravděpodobně úplně skončí. Pokud průmyslová zóna Nad Barborou nevznikne, tak tady vznikne obrovský problém. Odmítám být rukojmím ve hře nějakých populistických politických hrátek,“ uvedl Hanzel. Dodal, že kdo odmítne průmyslovou zónu, „odepisuje celý region“.

Kraj: Žádné jiné pozemky nemáme

Kraj navíc tvrdí, že nemá žádné jiné pozemky, na kterých by mohl průmyslovou oblast vybudovat. Zóna Nad Barborou je v souladu s územním plánem a má i dobré dopravní napojení. Navíc jde o bývalý brownfield a kraj se při budování průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zavázal, že už další zóny nebude stavět na „zelené louce“.