Starostové a nezávislí testují politiku bez TOP 09

Hnutí Starostové a Nezávislí (STAN) pro krajské volby v nadcházejícím roce nepočítá se společnými kandidátkami se stranou TOP 09. V současnosti přitom těží obě strany z úzké spolupráce především v Poslanecké sněmovně. V osmi krajích už Starostové a nezávislí znají své partnery pro krajské volby, v dalších pěti jednání o spolupráci pokračují. A i tam směřujeme k dohodě, uvedl zastupující předseda STAN Petr Gazdík.

„Již v osmi krajích jsme před podpisem dohody s různými nezávislými a regionálními subjekty,“ oznámil Gazdík. Podle místopředsedy hnutí Stanislava Polčáka obsahují dohody nejen personální, ale i programové záležitosti. Jde podle něj o nekorupční správu, finanční soběstačnost regionů, „aby byly průhledné, tedy transparentní“. Věří, že již na podzim bude hnutí STAN schopné představit všech 13 kandidátů na krajské hejtmany.

TOP 09 v tom nevidí nic překvapivého, na takovém postupu prý se shodli už před lety. „Dohodli jsme se se Starosty již v roce 2012, že do těchto krajských voleb půjdeme samostatně. To není nic nového a neznamená to, že bychom se na sebe hněvali nebo že bychom jim nepřáli úspěch,“ prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Petr Gazdík: „Myslíme si obecně, že české politické scéně chybí dostatek významných osobností napříč politickým spektrem. Věřím, že právě regionální uskupení ve spolupráci se Starosty takové osobnosti na českou politickou scénu přinesou.“

Pro STAN ale může jít o jakýsi test, pokud jim totiž zvolená strategie přinese úspěch, mohla posílit jejich směřování od spolupráce se zaběhnutými politickými stranami k regionálním sdružením i ve sněmovních volbách v roce 2017.

Různá hnutí v různých krajích

Třeba v Královéhradeckém kraji chystají Starostové a nezávislí spolupráci s hnutím Východočeši, jehož členkou je i poslankyně Martina Berdychová. Ta ve sněmovně patří do klubu poslanců vládního hnutí ANO. Podle vlastních slov chce v parlamentní komoře hájit politiku ANO, která je podle ní podobná prioritám Východočechů.

Na Vysočině se STAN dohodli na spolupráci s SNK-ED a v Moravskoslezském kraji s hnutím Ostravak. V Jihočeském pak s Občany pro Budějovice a v Karlovarském kraji s Karlovarskou občanskou iniciativou. V Plzeňském kraji mají být partnerem hnutí Občané patrioti a v Libereckém kraji Unie pro sport a kulturu.