Prezident oficiálně navrhl Jirsu na ústavního soudce

Prezident Miloš Zeman oficiálně navrhl na soudce Ústavního soudu bývalého šéfa Soudcovské unie Jaromíra Jirsu. Hrad už návrh oficiálně odeslal senátorům, kteří by mohli o nominaci rozhodnout na začátku října. České televizi informaci potvrdil šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Jirsa by mohl nahradit Vlastu Formánkovou, která ve funkci ústavní soudkyně skončila ve středu.

„Je to zkušený soudce. Stál v čele Soudcovské unie. Na druhé straně budou důležité informace, které soustředí výbory, senátorky a senátoři. Šanci určitě má,“ řekl České televizi předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Někteří členové Ústavně-právního výboru, na jejichž doporučení bude při hlasování celého Senátu hodně záležet, jsou zatím k Jirsovu jménu zdrženliví. „Pokud jde o pana Jirsu, znám ho a musel bych se podívat úplně přesně, jaká je jeho profesní minulost, nevím ale, jestli se bude líbit předsedovi Ústavního soudu a Josefu Baxovi," naznačil například šéf Ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl (nestraník za ČSSD).

Právě o Josefu Baxovi se hovoří jako o možném nástupci Pavla Rychetského. „Oni si potřebují sestavit Ústavní soud podle svého. Mám informace, že chtěli někoho z Nejvyššího správního soudu," prozradil Antl.

Ústavní soud bude až do října oslabený

U jiných členů výboru má ale Jirsa už teď podporu. „Já bych s tím jménem žádný problém neměl, protože pana doktora znám z doby, kdy jsem ještě byl předsedou Ústavně-právního výboru," dodal předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

Senátoři mají na posouzení kandidáta 60 dní. Až do října tak bude jeden člověk Ústavnímu soudu chybět. V příštích měsících se přitom má soud zabývat důležitými věcmi, například vrácením daňových slev živnostníkům s paušály.

Devětačtyřicetiletý Jirsa nyní působí jako místopředseda Městského soudu v Praze a specializuje se na obchodní právo. Kariéru soudce zahájil v roce 1993 u Obvodního soudu pro Prahu 8. V letech 2002 až 2008 stál v čele Soudcovské unie, nyní je jejím čestným prezidentem.

Podílí se na vzdělávání vyšších soudních úředníků a justičních čekatelů. Působí také v akademické oblasti. Přednáší v rámci kurzů Justiční akademie či Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva. Věnuje se i publikační činnosti. Je hlavním autorem učebnice k novému občanskému zákoníku a napsal i pětidílný komentář k občanskému soudnímu řízení. 

Ve svých soudních rozhodnutích prosazuje například zveřejňování rozsudků v plném znění na internetu nebo častější uplatňování střídavé péče o děti. Je příznivcem rychlého soudního rozhodování a smírných řešení. Během přípravného jednání se mu smírem podaří ukončit asi polovinu věcí.

V roce 2009 dostal Jirsa výtku od ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) za postup v souvislosti s žalobou ČSSD na někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a ministerstvo vnitra. ČSSD žalobu podala kvůli tomu, že ji prý poškodilo zveřejnění takzvané Kubiceho zprávy. Soudce žalobu zamítl. Podle strany byl ale zaujatý, což prý dokládá jeho dřívější účast na veřejné diskusi se studenty, kde byl i Kubice.

Jaromír Jirsa
Zdroj: ČT24