Mládek zůstává ve vládě, podržel ho premiér i prezident

Praha – Jan Mládek (ČSSD) zůstává navzdory předpokladům, že by ho mohl chtít premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyměnit, ministrem průmyslu a obchodu. Předseda vlády oznámil po jejich společné schůzce, že Mládka, jehož podpořil prezident Miloš Zeman, ve funkci ponechá. Hovoří však o poslední šanci. Chce, aby Mládek zlepšil především komunikaci.

O tlaku na odchod šéfa průmyslu a obchodu Jana Mládka se spekulovalo už několik týdnů. Začátkem června premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že „sociálnědemokratický tým ve vládě musí zařadit vyšší rychlost, protože mezi ministry potřebujeme dravé štiky, ne nějaké líné spokojené kapry“. Ministry-spolustraníky si potom pozval na bilanční schůzky
a podle informací serveru Neovlivní tlačil Mládka k odchodu. Po schůzce ale Mládek ve funkci neskončil. „Já jsem vyměnil ministra školství a v tuto chvíli neplánuji další změny,“ řekl premiér po schůzce.

Sobotka žádá o zlepšení komunikace a prezentace, prezident je spokojen

Bohuslav Sobotka ale Jana Mládka vyzval, aby zlepšil komunikaci a prezentaci své práce. „Mluvili jsme o tom, jak zlepšit prezentaci práce ministerstva průmyslu a obchodu, jak zintenzivnit činnost,“ shrnul Sobotka. Podle Mládka hovořili také o těžebních limitech či rozpočtu.

Jan Mládek čelí i opoziční kritice kvůli energetickému zákonu, podle Neovlivní také není dobře zapsán u premiérových poradců. Zato má podporu prezidenta Zemana. Mládka označil za dobrého ministra, ocenil, že nastartoval ekonomickou diplomacii. „Pomohl rozvoji našeho průmyslu,“ řekla hlava státu a naznačila, že případné odvolání by si dlouze promýšlela. „Já bych konzultoval tuto záležitost jednak s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Hanákem, jednak s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým,“ řekl Miloš Zeman. Dodal, že vláda má jiný slabý článek než Jana Mládka.

Mládka se zastal také předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO). „Je to člověk velmi pracovitý, chodí na jednání velmi dobře připraven a řeší zcela konkrétní problémy,“ poukázal. Stejně jako premiér je ale Ivan Pilný přesvědčen, že Mládkovo ministerstvo nedostatečně komunikuje. „Věci, které se tam připravují, nemají jednotnou hlavu. Mám problém domluvit se tam na konkrétních problémech, protože tam neexistuje jednotná gesce,“ shrnul.

Schůzku Sobotka-Mládek zdržel koaliční spor o Šincla

Schůzka s premiérem, která měla rozhodnout o osudu Jan Mládka, se měla konat již před dvěma týdny. Odsunula ji ale koaliční rozmíška, ve kterou přerostl spor mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem, zda ho šéf státní kasy vydíral. Jádrem sporu byl zákon o pojišťovnictví, který měl připravit o peníze zprostředkovatele pojištění. Koalice nakonec návrh stáhla.

Nyní jí spíše otřásají spory o peníze a konečnou podobu rozpočtu na rok 2016. Ani prezident Zeman ale nepředpokládá, že by kabinet kvůli rozpočtu padl.

Kdo zatím opustil vládní řady?

Věra Jourová, ministryně pro místní rozvoj za ANO, v úřadu skončila 3. října 2014; rezignovala kvůli kandidatuře na post eurokomisařky v Junckerově komisi. Nahradila ji Karla Šlechtová.

Antonín Prachař, ministr dopravy za ANO, v úřadu skončil 13. listopadu 2014; rezignoval kvůli kritice. Zatímco Andrej Babiš (ANO) tvrdil, že svoji práci zvládal, podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) nedokázal řešit problémy, které se na ministerstvu kumulovaly, včetně otázky vedení ŘSD nebo tendru na provozovatele mýtného systému. Nahradil ho Dan Ťok.

Helena Válková, ministryně spravedlnosti za ANO, v úřadu skončila 1. března 2015; rezignovala, i když posléze řekla, že odejít nechtěla, ale že ji přimělo vedení hnutí ANO. Její působení na ministerstvu nicméně doprovázelo od začátku několik chyb, jednou se nevhodně vyjádřila k situaci Čechů za protektorátu, posléze se dostala do sporů s první náměstkyní Hanou Marvanovou nebo s náměstkem Pavlem Šternem. Nahradil ji Robert Pelikán.

Marcel Chládek, ministr školství za ČSSD, opustil resort 5. června 2015; premiér Sobotka ho odvolal kvůli informacím, že hrubě jedná se svými podřízenými, zejména se ženami. Čelil kritice i za to, že se odchyluje od sociálnědemokratické politiky. Ve funkci ho nahradila Kateřina Valachová.