Jurečka: Pomáhejme všem, křesťané se ale spíše integrují

Praha – Česká republika by měla podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mít možnost vybírat si mezi uprchlíky, které přijme na své území. „Lidé z ministerstva vnitra ve spolupráci například s charitou vyberou vhodné rodiny,“ představuje si způsob výběru Jurečka. „Je logické dát přednost těm, kteří mají kulturně a nábožensky větší šanci se integrovat do české společnosti,“ řekl ministr v Interview ČT24.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Preferuji možnost primárně oslovit křesťany, kteří jsou například v Sýrii dlouhodobě pronásledováni,“ řekl Jurečka s tím, že pronásledované muslimy by ale měla Česká republika samozřejmě rovněž přijmout. „Berme toho, kdo utíká v obavě o svůj život a nabídněme mu to, co mu nabídnout můžeme,“ řekl Jurečka.

„Vláda se na tomto počtu shodla jednomyslně,“ řekl Jurečka k příslibu české vlády přijmout 1500 uprchlíků. „Pokud jsme odmítli povinné kvóty, ukázali jsme, že jsme státem, který chce vybírat, koho na své území přijme,“ doplnil ministr zemědělství s tím, že preferuje variantu, v níž bude Česká republika mít možnost některé uprchlíky odmítnout.

Uprchlíci
Zdroj: ČT24/Reuters/Ognen Teofilovski

Česko chce do roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. Z toho 400 běženců ještě letos, příští rok 700 a v roce 2017 zbylých 400. Jednat se bude o dvě rozdílné skupiny uprchlíků – ty, kteří se již nacházejí na území osmadvacítky, většinou v Itálii a v Řecku, a ty z uprchlických táborů v Sýrii či Kurdistánu.

Vláda chce přijetím uprchlíků ulevit Itálii, Maďarsku a Řecku. Azylovou procedurou by prošli v některém z českých detenčních zařízení, ještě předtím je chtějí české úřady nechat projít screeningem, který má vyřadit osoby s případnými bezpečnostními riziky.

Zbylých čtyři sta běženců má přijít přímo ze zemí mimo osmadvacítku – z táborů v Sýrii, Jordánsku a Kurdistánu. Jednat se bude o osoby, které mají nárok na mezinárodní právní ochranu. Do táborů chce kabinet ve spolupráci s církvemi nebo neziskovými organizacemi vyslat odborníky, kteří běžence bezpečnostně prověří, budou s nimi vést pohovory a tříměsíční přípravný kurz.