Odvolací soud dal matce naději. Dceru zatím do Kanady vracet nemusí

Krajský soud v Brně dal částečně za pravdu Marcele Zabranské, která na jaře odvezla svou tříletou dceru Marii z Kanady od jejího otce Alexandra Galipeaua. Soud první instance jí nejprve nařídil dceru vrátit do země javorového listu, ale odvolací soud mu vrátil věc k novému projednání. Malá Maria tedy prozatím zůstává v České republice s matkou.

Marcela Zabranská odletěla se svou dcerou z Kanady bez vědomí Mariina otce v březnu tohoto roku. Tvrdí, že její bývalý partner, který z Kanady pochází, obě dvě fyzicky napadal: „Situace už byla neúnosná. A docházelo tam kromě psychického násilí i k tomu fyzickému, které se obracelo i proti dceři.“ Navíc se Marcela Zabranská snaží přesvědčit soud, že v Kanadě žila dcera jen proto, že jí její otec ihned po příletu do země zabavil pas.

Alexandre Galipeau ale obvinění z násilí odmítá a je připraven dceru co nejdříve odvézt zpět do zámoří, kde až dosud žila. „Nikdy jsem neublížil ani své bývalé přítelkyni, ani své dceři. Je to účelová dezinformace,“ reaguje. Pas dcery prý pouze musel na čas odeslat úřadům jako podklad, aby jí mohly vyhotovit kartu pojištěnce. Podle kanadského soudu byla dívka v péči právě Alexandra Galipeaua, jednání Češky tak posoudil jako únos.

To, že Marcela Zabranská ihned po příletu do ČR poslala svému bývalému partnerovi zprávu o tom, že dcera je s ní a v pořádku, českému soudu nestačilo a rozhodl o vrácení Marie k otci. Toto rozhodnutí ale odvolací soud zvrátil a nařídil městskému soudu se věcí znovu zabývat. „My uplatňujeme to, že obvyklé bydliště dítěte není v Kanadě. Obvyklé bydliště není to, kde se dítě fakticky zdržuje, ale kde se zdržuje na základě shodné vůle obou rodičů,“ uvedla právnička Marcely Zabranské Silvie Koubíková. Snaží se tedy přesvědčit soud, že matka s životem dívky v Kanadě nesouhlasila.

Události ČT: Maria Zabranská zatím zůstává s matkou v ČR (zdroj: ČT24)

Prvoinstanční soud se při rozhodnutí o vrácení malé Marie řídil tím, že nepřetržitě bydlela v zámoří od srpna 2012 (narodila se v červnu) do letošního března. Předpokládal tedy, že si k místu svého pobytu vytvořila vztah jako k domovu. Matka sice tvrdila, že nikdy neměla v úmyslu s dcerou žít v Kanadě, uškodilo jí ale, že před kanadským soudem souhlasila v roce 2013 s dohodou, podle které připadne dcerka do výlučné péče otci. Zabranská se ale brání, že na dohodu přistoupila pod značným psychickým tlakem.