Lékaři nevědí, jak použít nové vakcíny proti TBC. Neočkují

Některé plicní ambulance odmítají očkovat proti tuberkulóze. Po výpadku se do ČR opět dostala vakcína pod zkratkou BCG, ovšem 15 tisíc dávek nových vakcín z Polska v příbalovém letáku udává okamžitou spotřebu. S tím ale mají lékaři potíž, ampule totiž obsahuje 10 dávek. Čekají proto na vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), jak dlouho po otevření mohou látku ještě použít. A neočkují.

Události ČT: Proti TBC se příliš neočkuje (zdroj: ČT24)

„Požádali jsme SÚKL, aby provedl stabilitní zkoušku naředěné očkovací látky a řekl onu dobu. Informace od nich ještě nemáme,“ konstatovala zástupkyně hlavního hygienika Jarmila Rážová. A lékový ústav informace zatím ani nemá. Lze podle něj dobu přibližně určit, ale informace od výrobce přípravku ani z polské laboratoře zatím k dispozici nejsou.

Příbalový leták obsahuje instrukci - spotřebujte ihned po naředění. Ampule je ale pro deset dětí a stihnout je hned všechny naočkovat podle lékařů nejde. „U nevyzkoušené vakcíny nevíme, jaké na to budou reakce, a nemáme záruky, že do hodiny je ta vakcína buď účinná, anebo je něco špatně,“ říká třeba lékařka Pavla Nykodýmová.

Lékaři sice mohou naočkovat jedno dítě a zbylých devět dávek vylít. Ministerstvo zdravotnictví to ale považuje za nehospodárný krok. Podle ředitele České vakcinologické společnosti Romana Prymuly lze očkování zorganizovat tak, aby se nic likvidovat nemuselo: „Je to možno zvládnout organizačně, to znamená pozvat si více lidí.“

Od povinného očkování proti tuberkulóze Česko upustilo v roce 2010. Počet nakažených tuberkulózou loni mírně stoupl, nahlášeno tu bylo 512 nových případů.

Vydáno pod