Justice chystá velkou změnu insolvenčního zákona

Praha - Justici čeká největší změna v insolvencích za posledních sedm let. Ministerstvo spravedlnosti chce omezit především šikanózní návrhy, které slouží k poškození konkurence, a chce také iniciovat vyšetřování sporných případů.

V Česku mezitím stále přibývá podnikatelů, kteří se označují za oběti takzvané insolvenční mafie. Nově se k nim přidal i obchodník s pneumatikami František Kajgr. Jeho rodinná firma vznikla už před 80 lety, on sám ale už desátý měsíc do jejího areálu nesmí. O firmu ho prý připravil příbramský podnikatel Jindřich Vařeka starší. Zmocnil se prý akcií, které mu Kajgr dal do zástavy za úvěr. Podle svých slov jej ale postupně splácel. Vařeka naopak tvrdí, že mu Kajgr dluží příliš mnoho peněz. Soud už zahájil insolvenční řízení a Kajgrovi hrozí, že přijde i o rodinný dům. Jasněji v kauze příbramské firmy by mohlo být už na konci července, kdy bude krajský soud rozhodovat o tom, kdo je skutečným majitelem akcií.

František Kajgr a Jindřich Vařeka starší
Zdroj: ČT24

Jako problém vnímá insolvence i ministerstvo spravedlnosti. Chystaná novela by měla podle resortu zamezit možné šikaně dlužníků. Lidé by měli mít možnost splatit dluhy bez toho, aby spadli na sociální dno. Omezit má také šikanózní insolvenční návrhy. „Určitě to nevyřeší ten problém úplně, ale zlepší to současný stav,“ říká k tomu odborník na insolvenční právo Adam Sigmund.

Chystané změny v insolvenčním zákoně (zdroj: ČT24)