Česko se více zaměří na turisty z Asie

Nejen hlubší regionální spolupráce, ale také dynamický asijský trh je nyní v cestovním ruchu podstatný. Shodli se na tom ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestr. za ANO) a generální tajemník Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) Talíb Rifáí. „Pro nás je v tuto chvíli důležitá i jiná oblast, než je Česká republika a Evropská unie. Zaměřujeme se také na čínský trh,“ řekla v pondělí Šlechtová po setkání s Rifáím. Šéf UNWTO přijel do Česka vůbec poprvé.

„Cestovní ruch neznamená jen oslavovat život, ale znamená i pracovní místa, obchod a infrastrukturu. Jedno z jedenácti pracovních míst na světě připadá právě na cestovní ruch, toto odvětví se významně podílí na celosvětovém HDP,“ uvedl během návštěvy Prahy Rifáí. „Spolupráce s UNWTO je nadějí pro zvýšení zaměstnanosti a konkurenceschopnosti, ke které přispívá i rostoucí zájem turistů o Česko,“ dodala Šlechtová.

Česká ministryně a generální tajemník jednali též o stážích zaměstnanců ministerstva v UNWTO. Česko bude moci také více využívat statistická data, které UNWTO shromažďuje, a získávat tím více know-how v oblasti cestovního ruchu. Oba aktéři mluvili rovněž o potřebě zmírnění vízových povinností, což by mohlo dále rozvíjet turismus.

  • Základním posláním Světové organizace cestovního ruchu je podpora a rozvoj turismu vzhledem k jeho přispění k ekonomickému rozvoji, mezinárodnímu porozumění a všeobecnému respektování lidských práv a základních svobod. Současnou členskou základnu tvoří 200 států, šest teritorií a více než 350 přidružených členů reprezentujících soukromý sektor, vzdělávací instituce a sdružení cestovního ruchu. UNWTO sídlí v Madridu.