Vít dostal za poradenské smlouvy podmínku, musí také zaplatit 1,7 milionu

Odvolací soud potvrdil bývalému hlavnímu hygienikovi Michaelu Vítovi tříletou podmínku za uzavření nadbytečných smluv na ministerstvu zdravotnictví. Zkušební dobu soud zkrátil z pěti na čtyři roky. Resortu ale musí Vít zaplatit způsobenou škodu - 1,7 milionu korun.

Vít se podle soudu dopustil porušení pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Žalobkyně pro něj chtěla přísnější trest – alespoň tříleté vězení. Vítův advokát naopak v odvolacím řízení požadoval, aby soud původní rozsudek zrušil a nařídil nové projednání případu.

Odvolací soud podle předsedy senátu Petra Beneše zvažoval, zda trest nezpřísní. Vít totiž před soudem neprojevil lítost ani sebereflexi. Nakonec se ale přiklonil k názoru, že bude stačit podmíněný trest, během kterého bude muset Vít zaplatit způsobenou škodu. Podle soudce tím dostal důvěru, aby odčinil své činy. „Je jen na něm, aby si uvědomil, že jeho chování před sedmi lety bylo společensky nepřijatelné,“ dodal soudce. Pokud by se neosvědčil nebo neplatil škodu, tak by mu hrozil pobyt ve vězení. Vít za porušení povinnosti při správě cizího majetku mohl dostat dva roky až deset let ve vězení. K soudu nepřišel a už dříve vinu odmítl.

Rady s nulovým přínosem stály 2 miliony

Bývalý hlavní hygienik podle obžaloby v roce 2007 netransparentním způsobem zařídil uzavření tří poradenských smluv v době, kdy byl na ministerstvu náměstkem. Výběrové řízení bylo v podstatě fingované. Do tendru se totiž další nabídky přihlásily pouze naoko a vytvořeny byly podle zadání tak, aby neuspěly. Poradenství pak pro resort a Státní zdravotní ústav v Ostravě poskytoval manžel Vítovy podřízené a bývalý poslanec Otakar Vychodil.

„Pan obžalovaný si vybral údajného přítele, který byl v minulosti nejen poslancem, který se chlubí tím, že byl zakládajícím členem ODS. On byl hlavně matematikem a analytikem, sice člověkem nepochybně vzdělaným, ale rozhodně ne odborníkem na zdravotnictví,“ prohlásil Beneš. Vychodil pracoval pro ministerstvo už v roce 2003. Výsledky jeho práce byly téměř totožné a neměly pro úřad přínos. „Ty texty byly téměř stejné, měnilo se pouze datum,“ zdůraznil Beneš. Podle soudce stačilo, aby Vít "sáhl do šuplíku" a našel staré práce.

Podle soudce Vychodil dostával lukrativní zakázky i v dřívějším období, které nebylo předmětem obžaloby. „Je až neskutečné, že po letech lukrativní spolupráce neztratili zábrany,“ podotkl při zdůvodnění rozsudku. Podle obžaloby se navíc o analýzy měli starat lidé z ministerstva, a nebylo tedy nutné je zajišťovat externě. Žalobce odhadl škodu na zhruba dva miliony korun. Vít musí ministerstvu zaplatit 1,7 milionu. Zbývajících zhruba 280 tisíc korun platit nemusí, protože zdravotní ústav po něm peníze soudně nevymáhal.