Koalice stáhne zákon, kvůli němuž se pohádal Šincl s Babišem

Sporný návrh zákona o pojišťovnictví sněmovna zřejmě neprojedná. Šéfové koaličních stran se dohodli, že ho z projednávání stáhnou. Návrh totiž vyvolal roztržku mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a poslancem Ladislavem Šinclem (ČSSD), kterou musela řešit i koaliční rada.

Vláda o stažení zákona rozhodne na jednání v příštím týdnu, šéfové ČSSD, ANO a KDU-ČSL se ale dohodli, že ho sněmovna projednávat nebude. „Ano, na předsednictvu jsme to probrali. My jako ministerstvo požádáme vládu o stažení toho zákona, abychom předložili nový návrh ministerstva financí,“ uvedl Babiš. Původní návrh byl prý asi špatný. S návrhem na stažení přišli v úterý lidovci, aby uklidnili spor mezi sociální demokracií a hnutím ANO.

Normu projednával sněmovní rozpočtový výbor, pozměňovací návrh Ladislava Šincla (ČSSD) odmítl a doporučil ho přesunout k zákonu o pojišťovacích zprostředkovatelích. „Myslím, že tím získáme i čas na to, abychom vyhodnotili, který pozměňovací návrh je lepší, jestli poslance Šincla, nebo návrh ministerstva financí,“ uvedl místopředseda výboru Jan Volný (ANO). Podle Šincla je situace kolem zákona o pojišťovnictví vyhrocená hlavně kvůli tomu, že jde o velké peníze. Miroslav Kalousek (TOP 09) zase tvrdí, že koalice chce návrh stáhnout proto, aby vyšla vstříc zájmům ministra financí.

Spor v koalici

Jednání o změnách v pojišťovacím zákoně vyústilo ve spor v koalici. Šincl nejprve ve sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den jeho i jeho rodinu obvinil z korupce. Měl přitom vycházet ze složky nadepsané poslancovým jménem. ČSSD nato označila Babišovo chování k Šinclovi za metody připomínající praxi StB.

Ladislav Šincl
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

To Babiš rezolutně odmítl s tím, že si jenom vytáhl informace z médií. Babiš se měl Šinclovi omluvit, ale odmítl to. Záležitost řešila i koaliční rada, podle jejího závěru se měl Šincl s Babišem setkat a věc vyřešit. Šincl se ale s ministrem vidět nechce. Babiš se neobává, že by ho sněmovní mandátový a imunitní výbor, na který se chce Ladislav Šincl obrátit, potrestal.