Bělobrádek kritizuje hlasování ANO: Dělají si z nás legraci

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek tvrdě kritizoval postup poslanců ANO během hlasování ve sněmovně. Hnutí se při něm podle něj postavilo proti několika vládním návrhům, i když samo požaduje podporu pro ty své. Dělá si tím z partnerů legraci, poznamenal předseda lidovců.

Napjatá situace v koalici se vyhrotila tento týden kvůli kauze kolem poslance Ladislava Šincla (ČSSD). ANO si stěžovalo, že poslanec, který se střetl s ministrem financí a šéfem ANO Andrejem Babišem, dal pozměňující návrh k novele zákona o pojišťovnictví z dílny Babišova ministerstva. ČSSD chce návrh podpořit, koalice má přitom dohodu, že bude hlasovat pro vládní návrhy.

Dohody se ale v koalici v posledních dnech příliš nectí. „U zákona, který měl před chvilkou pan ministr (zdravotnictví Svatopluk) Němeček a teď paní ministryně (práce Michaela) Marksová, tak poslanci hnutí ANO 2011 systematicky hlasovali proti jejich návrhům. Takže, jestliže chtějí, abychom hlasovali pro jejich, tak se tak musí chovat taky… A ne, že oni budou říkat, že se mají podporovat návrhy jejich ministrů, ale budou proti návrhům ministrů koaličních stran,“ řekl viditelně rozladěný Bělobrádek. „Ochota hlasovat pro návrhy koaličních partnerů v případě, že oni sami nerespektují toto pravidlo, se bude limitně blížit nule,“ dodal. 

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL: „Jestliže někdo říká, že chce nějaké pravidlo, a vzápětí ho poruší, několikrát, tak to znamená, že ta pravidla nedodržuje, že si z nás dělá legraci.“

Bělobrádkova vyjádření tak ukazují, že v koalici přetrvává napjatá situace. Ministr financí Andrej Babiš nicméně považuje svůj spor s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem za uzavřený. Oznámil, že se s ním poslanec odmítá sejít, jak to ve čtvrtek navrhla koaliční rada. Šincl v úterý ve sněmovně kritizoval měnící se postoj ministra financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak údajně obvinil Šincla z korupce a měl se za to podle ČSSD omluvit. To Babiš odmítá.