Úředníků nebude nekonečno, odbory se bojí šachů ve prospěch vedoucích

Praha – Ministři se dohodli na celkovém počtu státních úředníků, kteří budou spadat pod služební zákon. Bude jich 68 072. V uplynulých měsících přitom ministerstva ve velkém nabírala zaměstnance. Náměstek pro státní službu Josef Postránecký již minulý týden poukázal, jak rychle roste počet odborných náměstků, a tento postup ministrů kritizoval. Odbory se po stanovení celkového počtu úředníků obávají, že ani to nezastaví nabírání nových vedoucích, kvůli tomu ale budou muset odejít řadoví zaměstnanci.

Ministři se dohodli, kolik bude na jejich úřadech pracovat lidí, až nastane období, kdy do personálního složení politici již nebudou moci neomezeně mluvit. Služební zákon „zabetonuje“ zaměstnance ve funkcích, což se týká i nejbližších spolupracovníků ministrů – odborných náměstků. Právě ty, ale i další pracovníky nyní ministerstva ve velkém nabírají. Podle deníku Mladá fronta DNES například ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do svých kanceláří 30 nových úředníků, kteří původně měli pracovat v terénu pro úřady práce, a chtělo zřídit ještě dalších 111 míst.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ale není zmíněné zabetonování příliš pevné. Vláda může systematizaci změnit, a to vždy k 1. lednu. „Tento systém je transparentnější a umožňuje poskytnout naprosto přesná čísla o tom, kolik pracovníků vykonává státní službu na jednotlivých pozicích. Zavádí to určitý pořádek do financování státní správy,“ řekl předseda vlády.

Vzácná shoda: Nábor úředníků se nelíbí Babišovi ani Kalouskovi

Proti rozsáhlému nabírání nových zaměstnanců na ministerstvech vystoupil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle deníku Právo nakonec povolil ministerstvu práce a sociálních věcí pouze 36 z požadovaných 111 nových zaměstnanců. „Všichni ministři, místo aby byli rozumní se stavem zaměstnanců, masivně nabírají a chtějí stále více lidí v souvislosti se zavedením zákona o státní službě. To se mně nelíbí,“ řekl Andrej Babiš. I přes jeho výhrady je ale počet úředníků vyšší oproti původnímu návrhu. „Oproti původnímu návrhu, který vycházel ze současného stavu, dochází k nárůstu – něco přes sto systemizovaných míst,“ upozornil náměstek pro státní správu Josef Postránecký. „Některé požadavky resortů, které vyplývají z příslušných zákonů nebo usnesení vlád, byly akceptovány,“ dodal.

V kritice přijímání úředníků těsně před účinností služebního zákona se dokonce Babiš shoduje se svým předchůdcem, místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Tomu vadí především růst počtu úředníků ve vedení ministerstev. „Co je šokující, je prudký růst nepolitických náměstků s definitivou. Ten model je velmi drahý, velmi neefektivní. Vláda zbytečně o miliardy zdražuje výdaje na státní správu,“ podotkl.

Úřadovat doma? Bude to možné

Vláda také schválila další nařízení související se služebním zákonem. Podle nich budou moci státní úředníci v některých případech pracovat z domova nebo z jiného místa, než je jejich kancelář. Úředníci rovněž budou moct nahlásit korupci ve státní správě, aniž by se tím vystavovali šikaně nebo represím.

Výsledku posilování vedoucích pozic se obávají i odbory, ačkoli z jiného důvodu. Obávají se, že po zakonzervování celkového počtu úředníků nastane personální zemětřesení v podobě uvolňování míst pro nové náměstky. „Máme signály, že úřady se snaží ušetřit finanční prostředky tím, že propouštějí státní zaměstnance,“ řekl Mladé frontě DNES místopředseda odborového svazu Rudolf Pospíšil.

Proti přijímání nových náměstků se přitom staví i ten nejdůležitější z nich, náměstek pro státní službu Josef Postránecký. Již minulý týden v Událostech, komentářích upozornil, že vyšší počet náměstků zpomaluje posuzování zákonů (více zde).

Celkem má po 1. červenci, kdy vstoupí v účinnost zákon o státní službě, pracovat 75 275 lidí. Z nich na 68 072 se budou vztahovat podmínky, které popisuje. Zbylí se budou nadále řídit zákoníkem práce, protože nejde o úředníky – např. kuchaři, uklízeči i političtí náměstci. Na lidi pod služebním zákonem se bude vztahovat definitiva – dá jim větší jistotu zaměstnání, ztratí ji pouze, když hrubě poruší pracovní kázeň, byť za cenu možnosti převést je až na 60 dnů na jiné místo a zákazu výkonu politických funkcí v politických stranách a hnutích.