Českobudějovický biskup přijal svěcení a ujal se úřadu

Českobudějovičtí katolíci mají nového biskupa. Vlastimil Kročil, kterého letos v březnu jmenoval 13. českobudějovickým biskupem papež František, dnes přijal biskupské svěcení. Obřadu v katedrále sv. Mikuláše přihlížela řada českých i zahraničních představitelů římskokatolické církve i veřejného života, sledovaly ho davy věřících.

Hlavním Kročilovým světitelem se stal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Obřadu se zúčastnila většina českých a moravských biskupů, ale také zástupci sousedních diecézí z Rakouska, Polska a Slovenska nebo hosté z Itálie. Prezidentskou kancelář zastoupil ředitel protokolu Jindřich Forejt. Obřadu přímo v katedrále sv. Mikuláše navíc přihlíželo asi 500 věřících. Zhruba stejný počet katolíků, kteří se nevešli do samotné katedrály, svěcení sledoval na dvou velkoplošných obrazovkách vedle katedrály.

Svěcení musel jmenovaný biskup podstoupit proto, aby mohl plně a trvale vykonávat svoji duchovní funkci, do které byl jmenován papežem. Dnešní Kročilovo svěcení začalo průvodem kněží, který vyšel v devět hodin dopoledne z kláštera na Piaristickém náměstí Českou ulicí k biskupství a pokračoval přes náměstí ke katedrále sv. Mikuláše. Tam od půl desáté proběhl obřad včetně modlitby a závěrečného žehnání.

Kvůli slavnosti byla částečně omezena doprava a parkování v centru města. „Z naší strany všechno proběhlo v pořádku,“ uvedla mluvčí městské policie Věra Školková. Pouze brzo po ránu muselo být odtaženo 27 špatně zaparkovaných aut.

Vlastimil Kročil se narodil v roce 1961 v Brně, ale v osmdesátých letech emigroval a teologii vystudoval v Římě. „Když jsem 20. září roku 1988 opouštěl svoji vlast, abych uskutečnil svou touhu stát se knězem, přemýšlel jsem, kam mne jednou služba Bohu zavede,“ uvedl Kročil v závěrečné promluvě. Po návratu do Česka působil kromě Českých Budějovic jako duchovní v Jindřichově Hradci nebo ve Veselí nad Lužnicí. Před sedmi lety získal doktorát na Katolické univerzitě v Ružomberku. Biskupský úřad v Českých Budějovicích převzal po Jiřím Paďourovi, který před rokem rezignoval ze zdravotních důvodů. 

Českobudějovická diecéze byla založena roku 1785 a je jednou z osmi v České republice. Spravuje 354 farností. Podle posledního sčítání lidu se v této diecézi hlásí ke katolické víře zhruba třetina ze 743 tisíc obyvatel. Udílení nejvyšší kněžské svátosti zažila diecéze v jihočeské metropoli naposledy v roce 1990, kdy hostila svěcení Miloslava Vlka. Dva následující biskupové přišli do Českých Budějovic již vysvěceni.