Dobrovolní hasiči dostanou na techniku 97 milionů, příští rok ještě více

Praha – Na obnovu techniky dá letos stát dobrovolným hasičům 97 milionů korun. Oznámili to předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec, kteří se se zástupci dobrovolných hasičů sešli. Prozatím peníze půjdou z fondu zábrany škod, od příštího roku ale bude dobrovolným hasičů sloužit speciální fond, ve kterém by mohlo být peněz až dvakrát více.

Výjezdy sborů dobrovolných hasičů by již neměly vyvolávat otázku, zda jde o zásah bezpečnostních složek, nebo přehlídku historické techniky. Vláda slíbila pomoc s nákupem nové. Jak upozornil premiér Sobotka, je to poprvé, kdy stát poskytne větší částku. Celkových 97 milionů rozdělí 45 obcím, z nich 30 dostane po 2,5 milonu, zbylé po 1,5 milionu korun.

Fond zábrany škod vznikl při změně zákona o pojišťovnictví. Pro dobrovolné hasiče z něj vláda vyčlení jenom menší část, zbytek je určen profesionálům. Podle ministra vnitra Chovance částka pro ně dosáhne 262 milionů korun.

Milan Chovanec ale již dříve oznámil, že dobrovolní hasiči by měli v budoucnu dostávat peníze na opravu stanic a nákup techniky ze speciálního fondu. Na schůzce upřesnil podmínky, za kterých by měl fungovat. Polovina částky, která ve fondu bude, půjde ze státního rozpočtu, zbytek dají dohromady kraje a obce. „Naší ambicí je, aby do tohoto fondu, pokud se dohodneme s dobrovolnými hasiči, že jsou schopni to utratit, stát vložil příští rok částku mezi 150 a 200 miliony, to znamená celkově by v tomto novém systému financování mohlo být maximálně 400 milionů pro příští rok,“ naplánoval ministr.

UDÁLOSTI: Dobrovolní hasiči budou moci obměnit techniku (zdroj: ČT24)

Změnu financování považuje ministerstvo vnitra za nutnou. Pokud by dobrovolné jednotky nedostaly peníze na nová auta či opravu stanic, mohlo by se stát, že by v Česku vznikla „bílá místa“, kde jednotky nebudou kvůli nedostatku peněz působit. Zástupci vlády s dobrovolnými hasiči debatovali také o tom, jak zajistit, aby při mimořádných událostech byli kromě techniky k dispozici také lidé. Hasiči by chtěli, aby vláda motivovala zaměstnavatele k pouštění dobrovolných hasičů k zásahům například daňovými úlevami.