Žantovský má od září vést Knihovnu Václava Havla

Praha – Dlouholetý velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský má namířeno zpět do Prahy, kde od září povede Knihovnu Václava Havla. Na Ostrovech Žantovský působil od roku 2009. S Václavem Havlem jej pojilo dlouholeté přátelství i profesní spolupráce – Žantovský byl načas mluvčím Občanského fóra a také Havlovým prvním mluvčím v prezidentské funkci.

Knihovna je vykonavatelem odkazu zesnulé hlavy státu, který nese vdova Dagmar Havlová, a je „místem dokumentace a výzkumu moderní české historie s důrazem na šíření myšlenek a díla Václava Havla“. Instituce byla založena v roce 2004 po Havlově odchodu z prezidentského úřadu po vzoru podobných institucí v USA. Knihovna sbírá rozličné materiály o Havlovi a pořádá veřejné akce. Cyklus pravidelných přednášek přináší v živých přenosech také web ČT24.

  • Žantovský byl po odchodu z Hradu velvyslancem v USA, Izraeli a posléze v Londýně.
  • Mimo jiné také sepsal životopis první polistopadové hlavy státu.

Knižní nabídka knihovny se za poslední tři roky rozrostla o víc než dvě desítky titulů přibližujících život a dílo Václava Havla, jeho rodiny a přátel. Vydání elektronických Spisů Václava Havla plánuje na letošní léto. 

V budoucnu se knihovna měla odstěhovat do Domu U Drahomířina sloupu, který pro ni na Hradčanech koupil Zdeněk Bakala. Lidové noviny však uvedly, že se tak zřejmě nestane. Rezidence na Pohořelci, jejíž rekonstrukce vyvolala řadu sporů, prý bude nabídnuta k prodeji.

Vydáno pod