Roboti jsou nedílnou součástí medicíny, zklidní i rozklepané ruce

Operace s pomocí robotů už jsou bezmála deset let důležitou součástí medicíny. Čeští chirurgové za tu dobu provedli jejich prostřednictvím přes sedm tisíc operací - nejčastěji prostaty. Dva tisíce zákroků si připsala Ústřední vojenská nemocnice v Praze.

Roboti pomáhají operovat bezmála 10 let (zdroj: ČT24)

Chirurg sedí při operaci několik metrů od pacienta a zákrok provádí pomocí takzvané operační konzole. Její výšku nebo například sklon si může nastavit na míru. Při další operaci si nastavení jednoduše obnoví.

„Nástroje přesně kopírují pohyby rukou. Kdyby se mi ale začaly ruce klepat, tak to robot odfiltruje,“ popisuje fungování přístroje primář urologického oddělení Jiří Kočárek. S pomocí robota vidí operatér ránu v trojrozměrném zobrazení a může si na ni promítnout například i CT snímky z předchozích vyšetření.

Pro pacienta má robotická operace řadu výhod. „Minimální krevní ztráty, rychlá rekonvalescence, krátký pobyt v nemocnici,“ vyjmenovává Kočárek. Jediná nevýhoda je podle něj v tom, že chirurg nemá při zákroku hmatový vjem. „Pokud je chirurg zvyklý operovat po hmatu, tak bohužel v joystickách nemá zpětnou vazbu,“ dodává.

Robotickou operaci hradí zdravotní pojišťovny. Ovšem jenom u třech vybraných diagnóz - rakoviny prostaty, dělohy a rekta.