Český traumatým se vrátil z Nepálu. Odvedli jsme dobrou práci, říká

Praha - Z Nepálu do Prahy se dnes v noci vrátil český vojenský speciál se třemi Čechy a dalšími deseti občany Evropské unie. Do zemětřesením zničené země vezl humanitární a zdravotnickou pomoc. Zpět do Česka pak dopravil vystřídané zdravotníky a záchranáře a 13 občanů ČR a dalších zemí Evropské unie. Podle velitele traumatýmu Oldřicha Klégra odvedli čeští záchranáři i zdravotníci v Nepálu dobrou práci. Počet obětí dvou zemětřesení přesáhl 8500.

Události: Český traumatým v akci (zdroj: ČT24)

Letoun odstartoval na zpáteční cestu z Káthmándú v sobotu kolem 13:45 SELČ, když v nepálské metropoli strávil pouhé tři hodiny. Součástí nové humanitární zásilky Českého červeného kříže byly obvazy, chirurgický materiál, injekční jehly a stříkačky, analgetika, antibiotika a další zdravotnické potřeby. Obvazový a další chirurgický materiál je určen pro sedm nemocnic a polních nemocnic.

  • Oldřich Klégr, velitel českého traumatýmu v Nepálu: „Já jsem maximálně spokojen. Odvedli jsme dobrou práci, jak část hasičského týmu, tak část brněnské fakultní nemocnice. Můžu říct, že jsme zachránili život čtyřem lidem a možná i mnoha dalším.“

Letadlem cestovalo do Nepálu také deset hasičů, čtyři zdravotníci a čtyři zástupci Českého červeného kříže, který zajistil humanitární pomoc. Zpět do Evropy pak odletělo 13 vystřídaných hasičů a zdravotníků plus průvodce. Zbytek kapacity letadla byl prostřednictvím velvyslanectví v Dillí nabídnut k evakuaci občanů Evropské unie z Nepálu zpět do Evropy. Nabídky využili tři Češi a deset lidí z EU.

V Nepálu už několik týdnů působí český tým 36 lékařů, zdravotních sester a hasičů, kteří do pátku ošetřili 654 zraněných. Délka jejich mise byla původně plánována minimálně na dva týdny, počítalo se ale s případným prodloužením až na měsíc. Ve středu vláda schválila prodloužení pomoci o dalších 15 dní.

Při ničivém zemětřesení 25. dubna zahynulo v Nepálu přes 8000 lidí a zranilo se dalších více než 18 tisíc osob. Tento týden v úterý Nepál postihlo nové silné zemětřesení, které si vyžádalo desítky obětí.

Vydáno pod