V létě bude potíž najít i objížďku, varuje ministr řidiče

Dosud nejrozsáhlejší uzavírky čekají silnice v České republice během prázdninových měsíců. Stát na rekonstrukce poslal krajům 4,4 miliardy korun, další necelou čtvrtmiliardu dostane hlavní město. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) upozornil, že bude problém najít i objízdné trasy. Přesný plán uzavírek zatím ministerstvo k dispozici nemá.

„Krajům jsme pustili 4,4 miliardy korun a 200 milionů korun Praze. Pokud se rozhodnou pustit se do rekonstrukcí naráz, tak budeme jen těžko hledat správné objízdné trasy,“ řekl Ťok. Ministerstvo se podle něj bude snažit tyto opravy koordinovat. „Dá se očekávat, že budeme slyšet kritiku, že opravujeme moc, protože se nedá jezdit,“ podotkl Ťok.

Ministr požádal řidiče o mírnou shovívavost v  posuzování situace. „Někdy se to opravit musí,“ konstatoval. Avizoval, že na pěti úsecích dálnice D1 se bude souběžně dostavovat, nebo nově opravovat. Pokud budou řidiči jezdit disciplinovaně, zdržení bude minimální, doporučuje.

Ministr dopravy Dan Ťok:

„Nechci vyvolávat paniku, nebo nějaké obecné ohrožení, nic takového tady nehrozí. Bude to mírný diskomfort oproti stavu, kdy by silnice byly úplně volné.“

Ministr připodobňuje možný scénář na silnicích k podobné situace, která v současnosti panuje na železnici. Vlaky se aktuálně potýkají s velkým množstvím výluk. Česká republika se totiž na poslední chvíli snaží dočerpat co nejvíce peněz z evropských fondů, proto rekonstruuje nejvíce úseků železnice v jednom čase za posledních mnoho let. Podle Ťoka by se na železnici mohlo stavět ještě intenzivněji, ale neumožní to kapacita kolejí, další výluky už nejsou možné.

Ministr Ťok: Silnice se opravit musí, diskomfort bude jen mírný (zdroj: ČT24)