Policie potrestala důstojníky za chyby při střelbě v Uherském Brodě

Uherský Brod - Písemné napomentí a snížení platu. Tak potrestala zlínská policie dva operační důstojníky, kteří koordinovali zásah proti střelci v Uherském Brodě. Ten v únoru v tamní restauraci Družba zastřelil osm lidí a nakonec zabil i sám sebe.

Za zpochybnění plánu zakročit proti střelci snížili policistovi jeho nadřízení plat. V jakém rozsahu, policie nesdělila, ale maximálně ho mohou snížit na tři měsíce o 25 procent. Jeho kolega, který také při zásahu chyboval, dostal pouze písemné napomenutí. Oba tak byli uznáni vinnými ze spáchání kázeňského přestupku. Rozhodnutí o jejich trestu je pravomocné a oba policisté ho přijali. Jejich chybu odhalili vyšetřovatelé, kteří prověřovali zásah policie při tragédii v Uherském Brodě.

Dospěli k závěru, že policisté na místě nechybovali, protože svůj postup zvolili s ohledem na to, aby neohrozili případné rukojmí. Během zásahu ale bojovali s nedostatkem informací. Jediný, kdo věděl, jak to uvnitř restaurace Družba vypadá, byl totiž sám pachatel a postřelená účetní. Ta do restaurace vstoupila zadním vchodem už po první střelbě.

Policisté se na místě se chtěli pokusit o zásah proti střelci. Operační důstojník ale tento plán zpochybnil, i když do velení akce na místě neměl zasahovat. Tím podle policejního prezidia pochybil. „Hodnotíme jeho postup jako nesprávný z jednoho důvodu, totiž že tento člověk v tu chvíli nebyl na místě a vždy rozhoduje ten, kdo má na místě k dispozici veškeré prostředky a informace,“ konstatoval při zveřejnění výsledků kontroly policejní prezident Tomáš Tuhý. 

Telefonát Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Nad postupem operačního důstojníka se v Interview ČT24 pozastavil také předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Roman Váňa (ČSSD). „Operační důstojník má přehled o situaci a může svůj názor jednotkám říct. Pokud se snažil převzít velení, jak to bylo prezentováno, tak to by byla chyba,“ uvedl. Zásahem se souběžně zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů, jejíž vyšetřování zřejmě skončí až v řádu měsíců.