Armáda se chystá na hybridní válku: sestavuje novou speciální jednotku

Praha - Armáda sestavuje novou speciální jednotku, její součástí bude bojové komando. Armáda tak reaguje na nové hrozby spojené například s takzvanou hybridní válkou. Úkolem jednotky bude spolupracovat a doplňovat vojáky 601. skupiny speciálních sil, a to především při ofenzivních akcích. Jedna její část se také bude zaměřovat na informační a psychologické operace, uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

„Současné komplexní bezpečnostní prostředí vyznačující se často nepřehlednými, až hybridními způsoby vedení boje vyžaduje od Armády ČR schopnost adaptovat se, připravovat se a reagovat na nové hrozby,“ poznamenala mluvčí. Speciální síly proto na tento trend reagují „zapojením nových, podpůrných jednotek do své sestavy“.  

Hybridní válkou bývá označováno současné použití tradičních prostředků vedení války s nekonvenčními technikami, které doplňují třeba psychologické operace a kybernetické útoky. Podle mnohých západních médií probíhá hybridní válka na Ukrajině.  

Komando má pro speciální síly zajistit palebnou podporu

Nový Útvar podpory speciálních operací se bude skládat z bojové jednotky typu komanda o velikosti roty a z části zaměřené na informační a psychologické operace. „Tento druhý významný prvek útvaru bude organizován na základě potřeby být připraven čelit hrozbám vyplývajícím z provádění nepřátelsky cílených informačních a psychologických aktivit,“ poznamenala Růžičková. Úkolem jejich členů bude pro armádu analyzovat, plánovat a koordinovat vlastní vojenské informační operace.

Komando bude mít za úkol pro specialisty z 601. skupiny zajistit vnější kordon, palebnou podporu nebo zajistit konvoj při vniknutí na cizí území.  

Jednotka, která bude sídlit v Olomouci, by měla být schopna nasazení od začátku roku 2017. Plného stavu, který je plánován na 200 osob, by měla dosáhnout asi za pět let. První výběrové řízení pořádá armáda na přelomu května a června.

Vydáno pod