BIS odhalila tři ruské špiony, museli ze země

Praha – Týdeník Respekt upozornil na tři ruské špiony, které z České republiky úřady vyprovodily poté, co je odkryla Bezpečnostní informační služba (BIS). Zemi opustili v tichosti. Vzápětí Moskva znemožnila misi dvou českých diplomatů. Respekt s odvoláním na vládní zdroje píše, že česká kontrarozvědka nejprve identifikovala jen jednoho ruského diplomata. Muž podle časopisu nebyl akreditovaný na ruské ambasádě a do Prahy se dostal přes jinou zemi. Nemohu to potvrdit, řekl ČT ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ruští špioni pod diplomatickým krytím jsou ale podle něho „stále se opakující příběh“. Podle názoru ruského listu Vzgljad ale „špionážní skandál“ může být útokem na prezidenta Zemana kvůli jeho proruské politice.

Kontrarozvědka zahájila akci k odhalení prvního ze tří ruských špionů už před tři čtvrtě rokem. V následujících týdnech po jeho odjezdu pak kontrarozvědka přišla na další dva, kteří opustili zemi rovněž s nálepkou „nežádoucí“. Tentokrát už šlo o zaměstnance ruské ambasády v Praze a dalšího přijíždějícího diplomata.

Podle Respektu se česká diplomacie obávala eskalace konfliktu, proto ruské občany nevyhostila. Diplomatům nebylo prodlouženo vízum, jeden z nich nedostal povolení k pobytu v Česku. Ruské ministerstvo nicméně zareagovalo razantně – jejich úřady zamezily přístup do země dvěma českým diplomatům bez udání důvodu. Ministerstvo zahraničí neoficiálně považuje akt za odvetu, píše Respekt.

Komentář autora článku Ondřeje Kundry

Ondřej Kundra, autor článku o ruských špionech v ČR, podotkl, že případ je klasifikovaný, takže se o něm v podstatě nesmí mluvit a informace jsou stále kusé.

„Není zatím rozkryto, co tu ti lidé přesně dělali. Obecně se dá jen říci, že se měli zaměřovat na aktivity proti bezpečnostním zájmům ČR,“ uvedl komentátor Respektu s tím, že to může souviset i s aktuálními událostmi mezi Ukrajinou a Ruskem, ale i s mnoha dalšími věcmi.

Server hlidacipes.org upozornil, že ruská ambasáda v Praze je naddimenzovaná, v současnosti na ní působí 125 zaměstnanců, z toho 80 diplomatů. Zbytek dle serveru tvoří podpůrné profese jako řidiči či sekretářky. Ruských diplomatů je v ČR nepoměrně více, než mají podobně velké a vlivné státy. Například Čína má v českém hlavním městě 28 diplomatů, Spojené státy sedmdesát.

Ministerstvo zahraničí ČR uvádělo k prosinci minulého roku počet zaměstnanců ruské ambasády v Česku dokonce ještě větší. Bylo jich 142. Z neveřejných důvodů ale ruská ambasáda některé propustila.

Výroční zprávy BIS

BIS ve svých výročních zprávách již několik let upozorňuje, že mezi ruskými diplomaty se skrývá část špionů. Podle odhadů lidí z bezpečnostních kruhů by jich mohlo být kolem třiceti. Upozornění se ve výročních zprávách BIS objevuje dlouhodobě od doby vstupu ČR do NATO. Dle kontrarozvědky se agenti snaží posílit vliv Ruska v české společnosti, politice a médiích. Ačkoli BIS upozorňuje, že o totéž se pokouší Čína – Rusko má v Česku bezkonkurenčně největší misi.

Předseda Bezpečnostního výboru PS Roman Váňa:

„Česká republika vyvolává zájem služeb z různých států jak z Východu, tak ze Západu. Jsme členy NATO i Evropské unie, takže je možné v ČR najít mnoho zajímavých informací, ať už charakteru vojenského, hospodářského nebo diplomatického. Aktivity zpravodajských služeb jsou monitorovány velmi často, takže případ, na který upozorňuje Respekt, není nic mimořádného.“

Mluvčí BIS Jan Šubert odmítl jakékoli informace o konkrétních krocích tajné služby komentovat. V obecné rovině ale pro ČT řekl, že BIS má o působení ruských zpravodajských služeb na území ČR dobrý přehled a dlouhodobě referuje o „extrémně vysokém počtu“ jejich příslušníků. „Mimo jiné se zmiňujeme o tom, že se koncentrují v oblasti vědy, techniky a energetiky a snaží se také ovlivňovat různé rozhodovací procesy a veřejné mínění ve prospěch zájmů ruského státu,“ dodal mluvčí českých zpravodajců.

Ruský list Vzgljad se domnívá, že ve „špionážní aféře“ vůbec nemusí jít o špiony, nýbrž o prezidenta Zemana a o snížení jeho autority. Cituje informovaného ruského experta Konstantina Voronova, který „nevylučuje“, že aféra může být důsledkem intrik českých zpravodajských služeb. Zemanovi odpůrci podle něj mohou situaci využít k podkopání prezidentovy autority a politického postavení. 

Popperova vila
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

Ruští špioni - stále stejný příběh, tvrdí Zaorálek

„Nevidím v tom nic nestandardního, že se to opakuje, protože se to opakuje neustále.  Bohužel, byl bych rád, aby ty vztahy probíhaly klidněji. Ale nebudu komentovat konkrétní informace, protože nejde o typ informací, který bych vůbec mohl, nebo měl komentovat,“ konstatoval ministr. Podle ČTK se Černínský palác obává, že by jakékoliv prohlášení mohlo zkomplikovat akreditaci diplomatů, kteří mají nahradit dva odmítnuté Čechy v Moskvě. „Česká ambasáda má v Moskvě 15 diplomatů. Ve chvíli, kdy by odtamtud museli třeba jen jednotlivci odejít, tak to do chodu té ambasády výrazně zasáhne. Proto se česká diplomacie obává paralýzy našeho úřadu v Moskvě, a proto nemá zájem tyto informace rozfoukávat, “ poznamenal k tomu Ondřej Kundra. „Jako malá země máme v jiných zemích relativně malé ambasády, což znamená, že jsme při recipročních opatřeních, kdy vyhošťujeme nějaké diplomaty, v určité nevýhodě,“ konstatoval k tomu předseda Bezpečnostního výboru PS Roman Váňa (ČSSD).

Čína má na svém velvyslanectví pátý nejvyšší počet lidí – ještě za Saúdskou Arábií a Francií.

V minulosti BIS upozornila, že je mnoho „nelegálů“ ruských zpravodajských služeb i mezi nediplomatickými pracovníky. Dle Bezpečnostní informační služby jsou i mezi novináři akreditovanými v Česku a pracovníky „ruských ekonomických subjektů působících v ČR“.

K neprodloužení víz zahraničním diplomatům se Černínský palác čas od času uchyluje. Velká aféra vznikla za éry ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, kterou řešil i jeho nástupce Jan Kohout. Tehdy ministerstvo vyhostilo dva ruské diplomaty, kteří také byli rovněž podezřelí ze špionáže. V rámci recipročního kroku vyhostila ruská strana stejný počet českých diplomatů z Moskvy. Podle Ondřeje Kundry se ale o těchto krocích většinou neinformuje, takže statistika, jak často k tomu dochází, není jasná.

Komentář exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09)

„Máme je tady drahná léta, už několik desetiletí, a máme jich tady přebytek,“ řekl k otázce ruských špionů v Česku předseda Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. Podle šéfa TOP 09 má většina tuzemských ruských špionů diplomatické krytí, a proto je pro ČR složité všechny vykázat. Jelikož každý takový krok vede k odvetě, mohlo by podle Schwarzenberga dojít k tomu, že Praha nebude mít časem v Moskvě žádného diplomata.