Stát jedná se Šnajdrem o smíru kvůli odškodnění za vazbu

Praha – Ministerstvo spravedlnosti začalo s exposlancem ODS Markem Šnajdrem vyjednávat o smíru. Informoval o tom dnes Český rozhlas. Šnajdr se domáhá odškodnění kvůli podle něj nezákonnému trestnímu stíhání a vazbě v jedné z kauz někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové. V prosinci ale oznámil, že je ochoten jednat o smíru, pokud se mu stát či Vrchní státní zastupitelství v Olomouci veřejně omluví.

Zástupci ministerstva se poprvé sešli s bývalým poslancem 15. ledna, na vyjednání podmínek mají měsíc. Pokud strany nedospějí k dohodě, bude pokračovat řízení u Obvodního soudu pro Prahu 2, kam Šnajdr podal žalobu. Exposlanec v ní požaduje zhruba čtyři miliony korun za to, že strávil v roce 2013 měsíc ve vazbě. Byl obviněn z toho, že si spolu s dalšími tehdejšími poslanci ODS nechal slíbit „trafiky“ v podobě lukrativních postů ve státní firmě výměnou za to, že se vzdá mandátu.

Soud nařídil další jednání na pátek 23. ledna s tím, že se mu strany mají hlásit s pokroky při vyjednávání. Nyní stání odročil s měsíční lhůtou, uvedl rozhlas. „Pokud smír bude uzavřen, pak by bylo pravděpodobně řízení zastaveno. Pokud ke smíru nedojde, řízení by normálně pokračovalo,“ řekla mluvčí soudu Marcela Pröllerová.    

Stejně jako Šnajdr skončili v roce 2013 ve vazbě i jeho kolegové Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Nejvyšší soud následně dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy nelze trestně stíhat. Ministerstvo spravedlnosti ale trojici odmítlo odškodnit, obrátili se proto na soud. Fuksův případ se začal řešit na počátku prosince, termín projednání Tluchořovy žaloby zatím nebyl určen.

V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas, jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové loni vedly k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.