Zeman pojede v květnu do Moskvy na oslavy Dne vítězství

Praha – Prezident Miloš Zeman navštíví v květnu Rusko, pojede do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. České televizi to potvrdil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prezidentovu cestu do Moskvy podpořil. Podle obchodního rady ruské ambasády v Praze Sergeje Stupara pozval Kreml Zemana i na oficiální státní návštěvu. Deník Právo uvedl, že by se měla konat na podzim, Hrad ji však komentovat odmítl.

Zeman pojede do Moskvy na oslavy Dne vítězství (zdroj: ČT24)

„Pan prezident obdržel pozvánku na oslavy 70. výročí Dne vítězství, které se konají 9. května 2015 v Moskvě. Pan prezident toto pozvání přijal,“ informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Pozvání na akci dostali i další světoví státníci.

Zeman se pro cestu do Ruska rozhodl v době, kdy je svými kritiky pranýřován za vstřícný postoj k režimu Vladimira Putina, mimo jiné v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Oponenti českému prezidentovi vytýkali například to, že pochyboval o účinnosti ekonomických sankcí EU vůči Rusku (čtěte víc). Zpochybňoval rovněž přítomnost ruských vojáků na východní Ukrajině (více zde). Zeman svůj postoj obhajoval ochranou českých ekonomických zájmů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Já si myslím, že by se evropští státníci takovýchto oslav účastnit měli, ať už se odehrávají v Normandii, nebo v Moskvě. Je dobré si připomenout spolupráci tehdejší protihitlerovské koalice, kde spolupracovaly Spojené státy, Rusko, Velká Británie ve snaze porazit nacistické Německo. Tehdy se to povedlo a byli to právě Rusové, ale i Ukrajinci a další národy bývalého Sovětského svazu, kteří se významně zasadili o osvobození Československa.“

Co se týče květnové cesty, měla by hlava státu podle předsedy opoziční TOP 09 a někdejšího Zemanova protikandidáta v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga brát v úvahu postoj ostatních prezidentů západních zemí. „Bylo by poněkud trapné, kdyby ze západní Evropy jel pouze prezident Zeman a jinak nikdo,“ míní Schwarzenberg. K zatím nepotvrzené podzimní cestě pouze dodal, že by „bylo vhodné nepospíchat s návštěvou Moskvy“.

Kvůli některým Zemanovým výrokům se v prosinci Zeman se Sobotkou setkali. Předseda vlády poté poslancům řekl, že rozdílné „nuance“ v zahraniční politice existují i u představitelů jiných evropských zemí. Za klíčovou prý považuje shodu v postojích při summitech EU, NATO či OSN (více zde).

Výroky prezidenta směrem k Rusku se staly také jedním z podnětů k listopadovým demonstracím v Praze na Národní třídě a na Albertově. Tisíce lidí tehdy vyjádřily nespokojenost s tím, jak hlava státu vystupuje v zahraničí i na domácí scéně. Na podporu prezidenta se tehdy shromáždily řádově stovky lidí.

Návštěva prezidentů možná bude oboustranná – nejenže do Moskvy pojede Miloš Zeman, ale podle dřívějších informací Evropského židovského kongresu v Bruselu je vysoká šance, že už v lednu přijede do Prahy ruský prezident Vladimir Putin. Od české hlavy státu dostal pozvání účastnit se akcí spojených se 70. výročím osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Pozvání dostala i řada dalších světových lídrů, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy (ten už odmítl) nebo ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka (podle ukrajinského ministra zahraničí Pavla Klimkina by dorazit měl).