Zažili jsme dobrý rok, říkají Češi a do nového míří s předsevzetím

Praha – Češi zažili úspěšný rok, do roku 2015 míří s optimismem a (jako tradičně) i s velkou várkou novoročních předsevzetí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi, který zkoumal náladu v tuzemské společnosti.

Češi vstupují do nového roku s mírným optimismem (zdroj: ČT24)

Když byl před časem hostem Hyde Parku Civilizace psychiatr Cyril Höschl, dostalo se v dotazech diváků i na skepsi a nespokojenost v české společnosti. Höschl v této souvislosti prohlásil, že tzv. blbá nálada je podmíněna mimo jiné tím, že člověk neumí posoudit své postavení objektivně a svou situaci nahlíží pouze v porovnání s ostatními či se sebou samým v minulosti. „My svou situaci poměřujeme měřítky, která se mění v závislosti na této situaci – jako kdybyste si obvod pasu měřil metrem, který je gumou. Měl byste stále stejně, přestože by vám břicho rostlo,“ prohlásil tehdy.

Rok a půl po Höschlově návštěvě Hyde Parku ovšem přichází o stavu tuzemské společnosti pozitivnější zpráva; přináší ji průzkum agentury STEM/MARK pro novoroční vysílání České televize. Z něj vyplývá, že jako „spíše špatný“ hodnotí uplynulý rok pětina respondentů a „rozhodně špatný“ byl pro necelých sedm procent dotázaných – zatímco spíše či rozhodně dobrý rok prožilo třiasedmdesát procent Čechů (60,6 a 12,2 %).

Ekonomická situace se podle průzkumu u více než poloviny Čechů nezměnila, víc než 19 procent lidí si v roce 2014 dokonce finančně polepšilo, bezmála čtvrtina si naopak pohoršila. Navzdory tomu ale silná většina Čechů hledí i do nového roku s optimismem a bezmála 80 procent lidí očekává spíše nebo rozhodně dobrý rok. Opačný výhled má 18 procent.

Jaký očekáváte rok 2015?

  • rozhodně dobrý  20,5 %
  • spíše dobrý  58,5 %
  • neví  3,0 %
  • spíše špatný  13,5 %
  • rozhodně špatný  4,5 %

Více či méně příjemnou překážkou i motivací do nového roku se potom jako tradičně stávají novoroční předsevzetí. Podle autorů průzkumu si je dalo dvaasedmdesát procent Čechů. Nejčastěji (ve třetině případů) chtějí lidi žít zdravěji, bezmála čtvrtina národa chce po Novém roce zhubnout, necelá pětina hodlá začít sportovat a také si najít lepší zaměstnání. Dvanáct procent Čechů se pak rozhodlo skončit s cigaretami.  

Exkluzivní průzkum agentury STEM/MARK pro Českou televizi se uskutečnil mezi 12. a 17. prosincem na vzorku 1000 respondentů.