Na jihu Moravy dlouhodobě klesá počet nehod s účastí cyklistů

Brno - Na jihu Moravy se vloni stalo účastníkem dopravní nehody 899 cyklistů, což je nejméně za posledních deset let. Rekordně nízký byl také počet těžce zraněných cyklistů, který se meziročně snížil o 14 na 94. Nehodu vloni nepřežilo 17 cyklistů, což je zhruba stejně jako v posledních třech letech. Více cyklistů než v minulých letech naopak havarovalo pod vlivem alkoholu, řekl na brněnském veletrhu Sport Life Josef Tříska z odboru dopravy jihomoravské policie.

Z celkového počtu 899 nehod jich 553 zavinili cyklisté. „Nejrizikovějším prostředím je pro ně městský provoz, kde se každým rokem stane kolem 80 procent všech nehod a kde jsou také cyklisté nejčastěji viníky nehody,“ řekl Tříska.

Mezi hlavní příčiny kolizí cyklistů s automobily jsou podle něj nepřizpůsobení rychlosti dopravní situaci a kvalitě silnic, nedání přednosti v jízdě, jízda v protisměru a nedostatečná pozornost při řízení. „Pozitivním trendem je dlouhodobé snižování počtu nehod cyklistů do 15 let. Zatímco v roce 1999 jich policisté řešili 164, vloni to bylo už jen 93,“ dodal Tříska.

Policejní správy nekopírují rozložení jednotlivých krajů v České republice. Do statistiky jsou proto zahrnuty nehody z Jihomoravského kraje, ale také části krajů Vysočina, Moravskoslezského a Zlínského.