Rada vlády schválila koncepci agentury pro boj se sociálním vyloučením

Praha - Rada vlády pro záležitosti romské komunity schválila konečnou podobu a koncepci připravované agentury pro boj s ghetty a sociálním vyloučením. Její pracovníci budou obyvatelům problémových lokalit pomáhat například v komunikaci s úřady.

Nejznámějšími ghetty jsou litvínovský Janov, ústecké Předlice nebo Chanov u Mostu. Podobných chudinských čtvrtí je ale podle vládní analýzy v Česku stokrát víc. Pracovníci vládní agentury mají obyvatelům ghett pomoct, kudy z pasti chudoby ven. „Budou do lokalit dojíždět a budou tam i dlouhodobě pobývat. Budou tam třeba i přespávat,“ popisuje činnost pracovníků Jaroslav Maroušek z Rady pro záležitosti romské komunity.

Cílem je podle ministryně Džamily Stehlíkové zvýšit úroveň života v lokalitě nebo také naučit komunikovat Romy s úřady, naučit komunikovat úřady s radnicí, neziskovými organizacemi a hlavně systémově mezi sebou. Ministryně Stehlíková osvětlila, jak bude celý systém fungovat: „Když je dítě za školou nebo krade v obchodě, policie ho chytne, dá vědět škole, spolupracuje s rodinou.“

Agentura bude vše zastřešovat a koordinovat. A to proto, aby měla vláda přehled, jak se dané projekty daří. Neziskové organizace, které už s Romy řadu let pracují, takovou snahu vítají. „Je dobré, že se tato problematika začala řešit nějak koncepčně, doteď byly veškeré aktivity nekoordinované,“ říká Kateřina Jírová z občanského sdružení Romodrom.

Desetimilionové pilotní projekty zaplatí stát, na další chce vládní rada získat peníze z Bruselu. Agentura by měla začít fungovat od začátku příštího roku. Její činnost ale ještě musí odsouhlasit vláda. Podle Stehlíkové půjde o formalitu.