Tragicky začal Den bez aut na Českobudějovicku

Českobudějovicko - Při jedné z nehod zemřel řidič osobního auta, který narazil do kamionu. Při další srazil vůz chodkyni v centru města. Lidé dnes jezdí městskou dopravou zdarma a v centru jezdí elektromobil.

Deset minut před sedmou hodinou ranní došlo u obce Planá na Českobudějovicku k tragické dopravní nehodě. Čtyřiadvacetiletý řidič osobního automobilu Ford Escort se srazil s kamionem a při nehodě zemřel. Mezinárodní silnici na okraji krajského města, kde se havárie stala, museli policisté uzavřít. A nebyla to jediná nehoda. Dopoledne auto srazilo chodkyni u výstaviště.

Od začátku září zahynulo při 600 nehodách na jihočeských silnicích 14 lidí, ve stejném období loni bylo obětí o polovinu méně a bylo také o 60 nehod méně. Přibylo i těžce zraněných. Při nehodách se těžce zranilo 21 osob, tedy o devět více než loni. Mezi nejčastější příčiny nehod patřil nesprávný způsob jízdy, který zavinil 186 kolizí. Přednost nedalo 93 řidičů a 35 šoférů se před jízdou napilo alkoholu. Podle policistů místní řidiči Den bez aut příliš nepodpořili.

Auta zaplnila parkoviště, dopravci hlásí, že v autobusech přepravují podobný počet lidí jako v jiných dnech. Cesta zdarma do práce nebo do školy více cestujících nepřilákala.

Podle primátora Českých Budějovic Juraje Thoma má dnešní osvětová akce napomoci k omezování individuální automobilové dopravy. Výsledek podle něj nelze považovat za neúspěch. Podle dopravců mají podobné akce smysl. Denní ztráta se podle nich sice pohybuje kolem třistatisíc korun, budou je ale i nadále podporovat.