U Vracovic havaroval autobus, zranilo se 36 lidí

Vracovice (Benešovsko) - U Vracovic na Benešovsku dnes ráno havaroval autobus. Zranilo se 36 lidí, z toho jeden vážně. Nehodu zavinil podle policie devětapadesátiletý řidič. Nezvládl řízení na namrzlé silnici. Je podezřelý z obecného ohrožení. Hrozí mu až roční vězení nebo zákaz činnosti, řekla benešovská policejní mluvčí Zuzana Stránská.

Podle mluvčí středočeské záchranné služby Terezy Janečkové záchranáři ošetřili 15 dospělých a 21 dětí. Děti byly ve věku od šesti do 17 let. „Všichni utrpěli lehká zranění. Převládala povrchová poranění, například oděrky, modřiny a pohmožděniny,“ uvedla.

Po kontrole zdravotního stavu a po ošetření byli všichni lehce zranění převezeni sanitkami a náhradním autobusem na chirurgickou ambulanci do Vlašimi. U čtrnáctileté dívky měl lékař podezření na otřes mozku, proto byla převezena do benešovské nemocnice. Skončil tam i řidič autobusu s otevřenou zlomeninou nohy, jeho zranění bylo podle záchranářů těžké.

Nehoda se stala na namrzlé silnici se zbytky rozbředlého sněhu. Řidič jel podle policie příliš rychle. V mírné levotočivé zatáčce sjel vpravo mimo vozovku do lesa. Podle některých svědků se v něm řidič údajně ještě snažil vyhnout stromům. Do jednoho stromu u krajnice narazil levou přední částí a zlomil ho. Na místě po něm zůstal jen rozštípnutý pařez a hromada dřeva. Kabinu u řidiče strom doslova rozpáral. Na autobuse vznikla škoda dva miliony korun.

„Jeli jsme, spal jsem, seděl jsem vzadu, najednou rána a spadl jsem,“ řekl student Marek Zavadil z Vracovic. Po nehodě otevřel zadní dveře, někdo otevřel vpředu, vylezli ven a zavolali sanitku. V autobuse mohlo podle něj být přes 30 lidí. „Už to nechci zažít,“ shrnul zážitky ze své první nehody. Raději by prý byl ve škole.

„Seděla jsem víc vepředu a o něčem přemýšlela. Najednou se to šinulo, buch a bylo to. Padla jsem na nos a tekla mi z něj krev,“ popsala jedna ze starších cestujících Dagmar Votýpková. Na nic si prý nepamatuje, neví, jestli dostal řidič smyk. „Naštěstí to dopadlo ještě celkem dobře,“ dodala.

Nehoda se stala kolem 7:30. Na čtyři hodiny zablokovala provoz na silnici mezi Vracovicemi a Vlašimí.