Právo: Vesecká u NS napadla rozhodnutí o osvobození Mlynáře

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se snaží zvrátit verdikt Vrchního soudu v Praze. Ten loni v listopadu osvobodil bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Exministr byl v souvislosti se společností Testcom servis obžalován ze zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití informací v obchodním styku. Případ nyní přebírá Nejvyšší soud.

V případu byli spolu s ministrem Mlynářem souzeni také bývalý šéf firmy a exředitel České televize Dušan Chmelíček a náměstek společnosti Vít Novotný. Podle obžaloby se všichni tři dopustili trestných činů založením firmy Testcom servis, jež měla provozovat internetový portál veřejné správy.

S firmou měli muži uzavřít pro stát nevýhodnou smlouvu a převést na ni 7,5 milionu korun z rezervního fondu příspěvkové organizace Testcom. Městský soud je za to loni v lednu odsoudil k několikaletým trestům. Pražský vrchní soud však tento rozsudek na podzim zrušil s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin.

Mlynář podle Práva považuje postup Nejvyššího státního zastupitelství za nestandardní. „Využívají mimořádného opravného prostředku bez jakýchkoli nových argumentů, bez opory v důkazech. Věřím, že Nejvyšší soud ČR podané dovolání zamítne,“ řekl deníku Právo.

Dovolání Vesecké prý bývalý ministr dostal poštou. Podle něj se opírá o stejné argumenty jako obžaloba. Nejvyšší soud ani Nejvyšší státní zastupitelství v pondělí podání dovolání nedokázaly potvrdit ani jakkoli komentovat, píše Právo.