Příbramská MHD bude součástí Středočeské integrované dopravy

Příbram - Městská hromadná doprava (MHD) Příbram se 15. června stane součástí Středočeské integrované dopravy (SID). Zlepší se tím dopravní obslužnost a zároveň se sníží příspěvek města na provoz MHD, protože se zredukuje počet jejích spojů. Novinářům to dnes řekl starosta Josef Řihák.

Od poloviny června budou moci obyvatelé při cestách po městě využívat jak autobusy MHD, tak i linky SID. Výjimkou budou cestující jezdící po Příbrami zdarma. Ti budou moci v první fázi využívat jen spoje MHD Příbram. „Důvodem tohoto opatření je to, aby zejména v dopravních špičkách nedocházelo k velkému přílivu cestujících na linkách SID, a tím i k omezení možnosti cestovat ve směru do Prahy. Odbavení cestujících na Prahu v linkách SID musí zůstat prioritou,“ dodal Řihák.

Připomněl, že o vstupu MHD do Středočeské integrované dopravy se jednalo už několikrát. Město ale vždy nabídku odmítlo, protože hrozilo, že by tím obyvatelé přišli o některé výhody, které v MHD mají. Zdarma jí například cestují důchodci starší 70 let, účastníci odboje, zdravotně postižení a dobrovolní dárci krve. Nyní se ale dohodlo, že výhody zůstanou zachovány. Od poloviny června navíc budou moci nově cestující během jízdy ve městě do 20 minut přestupovat zdarma.

Vstup příbramské městské dopravy do SID si vyžádá úpravu čipových karet, které nyní používají příbramští občané. Většina cestujících už tuto proceduru podstoupila, z 18.000 aktivních karet v současné době zbývá „přečipovat“ přibližně 2000.

MHD v Příbrami provozuje společnost Connex. Ročně její autobusy najedou na 15 linkách téměř 1,3 milionu kilometrů. Každý ujetý kilometr město od letoška dotuje 16 korunami, to je o dvě koruny více než loni. Při platbě čipovou kartou stojí jízdenka osm korun, při platbě v hotovosti je o čtyři koruny dražší.