Pasy s otisky prstů se začnou vydávat až příští rok v dubnu

Praha - Nové pasy s otisky prstů se začnou vydávat až od 1. dubna příštího roku. Návrh dnes schválila Poslanecká sněmovna a posunula tak původně plánovaný termín, který měl být v květnu letošního roku. Při cestování mezi Českou republikou a státy Evropské unie bude nově stačit i občanský průkaz bez strojově čitelných údajů. Pasy se strojově čitelnými údaji a biometrickými prvky se také budou moci vydávat i dětem do pěti let. Návrh nyní posoudí Senát a prezident.

Příslušná evropská směrnice dovoluje překračovat vnitřní hranice EU s jakýmkoliv platným průkazem totožnosti. Dosud ale musely být údaje na občanském průkazu strojově čitelné. České občanské průkazy bez strojově čitelných údajů postupně pozbudou platnost do konce letošního roku.

Další změnou je možnost vydávat pasy se strojově čitelnými údaji a biometrickými prvky i dětem do pěti let. Současný zákon to nedovoluje, například Kanada ale tento typ pasů u dětí do pěti let požaduje v rámci dohody o bezvízovém styku.

Jak už vláda dříve uvedla, důvodem odkladu vydávání nových pasů s otisky prstů jsou problémy na straně Evropské unie. Evropská komise se podle ministra vnitra Ivana Langra zpozdila při schválení technické specifikace pro zdokonalené bezpečnostní mechanismy související s novým typem pasů. Bezpečnostní opatření mají zajistit ochranu otisků prstů a přístup k nim.

EU zavedení otisků prstů do cestovních dokladů nařídila směrnicí z roku 2004. Česko pak přijalo příslušný zákon. Nové pasy obsahující strojem čitelné informace a počítačový čip s biometrickými údaji vydávají obecní úřady již od 1. září 2006. Čip ale zatím obsahuje jen digitální fotografii.

Nařízení se týká pouze nově vydávaných dokladů. Staré pasy zůstávají v platnosti po dobu, která je v nich uvedena.

Vydáno pod