Vyšší soudní úředníci dostanou více pravomocí a ulehčí soudcům

Praha - Vyšší soudní úředníci zřejmě budou mít od léta více pravomocí, aby ulehčili práci soudcům. Převzali by v zásadě veškerou administrativní agendu. Nově by vyšší úředníky s podobnou náplní práce měla mít také státní zastupitelství. Počítá s tím vládní návrh zákona, který dnes schválil Senát. Podepíše-li jej prezident, má nabýt účinnosti 1. července.

Zákon podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) výrazně zrychlí práci justice a je jedním z pilířů reformy soudnictví. Vyšší soudní úředníci by také měli na starosti některá procesní rozhodnutí. Nové posily mají podle ministra umožnit postupně snižovat počet soudců i žalobců.

Vedení soudu či státního zastupitelství bude moci podle Pospíšila rozhodnout, zda za odcházejícího soudce nepřijme raději dva až tři vyšší soudní úředníky. Ministerstvo spravedlnosti loni evidovalo přes 3000 soudců a 1300 vyšších soudních úředníků a asistentů. Podle ministra by bylo ideální mít jednoho vyššího soudního úředníka na dva soudce, to znamená kolem 1500 lidí. Vyšších úředníků pro státní zastupitelství má být méně, maximálně 200 až 300 v dlouhodobém výhledu. Míra administrativních úkonů není totiž taková jako u soudů.

„Trend je celkově dlouhodobě snižovat počet soudců v České republice, kterých je 3063, a naopak některé agendy a povinnosti přenášet na vyšší soudní úředníky, jejichž počet a hlavně kvalifikace do budoucna by měla vzrůst,“ řekl ministr.

Nové úředníky pro soudce a státní zástupce má připravovat Justiční akademie v Kroměříži, která zájemcům nabídne tříleté studium bakalářského typu.

Česká republika má oproti srovnatelným zemím neobvykle mnoho soudců. Je to dáno právě tím, co všechno musejí soudci řešit vedle rozhodování případů. Soudní úředník vykonávající administrativní činnosti stojí zhruba třetinu platu soudce.

Vydáno pod