Poslední hasiči opustili místo nehody na D1 až po půlnoci

Jihlava - Poslední jednotky hasičů odjížděly z místa čtvrteční hromadné nehody na 100. kilometru dálnice D1 po dnešní půlnoci, tedy po téměř 14 hodinách práce. Na místě zůstala až do zprovoznění dálnice, tedy do 2:30, pouze odtahová služba a policisté. Hasiči na místě mezi účastníky nehody rozdali na 20 spacích pytlů a 20 dek, zázemí nabídl i vytopený autobus. Náhradní ubytování na hasičské stanici v Humpolci nalezli také dva občané z Velké Británie, kteří se také stali účastníky dopravní nehody, uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina Drahoslav Ryba.

Aby se dálnice co nejrychleji zprůjezdnila, byla po policejním zaprotokolování odtažena na plochu do Humpolce všechna vozidla z místa nehody. „Protože většina aut měla utržené poznávací značky, dostal u nás každý vůz reflexní přívěsek s potřebnými údaji a zapsal se do seznamu. Pokud byl řidič bez zranění, mohl si po ověření u policie auto odebrat,“ řekl šéf Pretolu Václav Jakeš. Řidiči za uskladnění nic neplatí, asi třetina vozů už parkoviště opustila.

Odtahová služba zasahuje u všech těžkých dopravních nehod na dálnici. „Mnohdy jsou to i těžší břemena - převrátí se kamion, vypadne náklad, ale aby tady bylo najednou přes 110 aut, to se ještě nestalo,“ dodal Jakeš.

Vydáno pod