Při hromadné havárii na D1 z minulého týdne se stalo 85 nehod

Jihlava - Celkem 85 dopravních nehod se stalo minulý čtvrtek na D1 mezi 100. a 127. kilometrem. V úseku havarovalo 189 aut a třicet lidí se zranilo. Podle odhadů přesáhla škoda 18 milionů korun. Řidiči většinou jeli nepřiměřenou rychlostí, nebo nedodrželi bezpečnou vzdálenost. Takový je současný stav vyšetřování, které však bude pokračovat ještě několik týdnů.

Přímo na místě hromadné havárie policisté vyřešili 25 dopravních nehod.  O vině většiny ostatních řidičů rozhodne správní orgán odboru dopravy Městského úřadu v Havlíčkově Brodě. Řidiči mohou dostat pokutu od 2.500 do 5.000 korun a ztratí šest bodů. Viníci šesti nehod, při kterých došlo k těžkým zraněním, zřejmě skončí před soudem.

Policisté předali případ dopravní nehody, kdy kamion narazil do autobusu a byly zraněny tři osoby, policejnímu komisaři pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Petr Prokeš z dálničního oddělení Policie ČR ve Velkém Beranově na Jihlavsku zároveň vyvrátil informace, které se objevily v některých médiích, podle nichž policie už zná viníka hromadné havárie. „Viníky jsou všichni, kdo havarovali, zatím není možné říci, že za to může například jeden určitý kamion, který při předjíždění do někoho narazil. Navíc jsme v popředí nehody žádný kamion neměli. Za hromadnou havárii může nepřiměřená rychlost všech řidičů, kteří nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky a havarovali,“ řekl Prokeš.

Podle mluvčí jihomoravské policie Jany Šípkové nejsou pro policii informace z Ředitelství silnic a dálnic o výrazném překračování rychlosti krátce před nehodou dostatečným podkladem pro vyšetřování. „Údaje z přístrojů, které na mýtných bránách měří rychlost projíždějících vozidel, lze brát pouze jako orientační, policie je ve vztahu k prokazování viny jednotlivým účastníkům nehod nemůže brát jako směrodatné,“ dodala Šípková.