Ústavní soud by podle Rychetského mohl celou reformu dořešit v dubnu

Praha - Ústavní soud by se mohl se všemi námitkami sociálních demokratů proti vládní reformě veřejných financí vypořádat v dubnu. V úterý se koná veřejné jednání o druhé části rozděleného návrhu na zrušení reformního zákona, která zahrnuje především regulační poplatky ve zdravotnictví. Jednání o poslední, takzvané sociální části chce předseda soudu Pavel Rychetský svolat ještě do konce dubna. Rychetský to uvedl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Předseda soudu také naznačil, že soudci zatím nemají jasno, jak se v úterý k poplatkům ve zdravotnictví postaví. „Považujeme za nutné neprotahovat to jednání, ale současně je pravda, že zatím se nerýsuje žádný výrazně většinový názor Ústavního soudu, jsem zvědavý na průběh toho jednání,“ uvedl Rychetský.

Soudci vyslechnou názory zastánců i kritiků reformy, poté se odeberou k poradě a buď se většina shodne na nějakém stanovisku, nebo jednání odročí. Bývá ale zvykem, že soud vyhlásí nález ještě v den jednání.
Návrh na zrušení reformy rozdělili ústavní soudci na tři části. Chtěli tak urychlit rozhodnutí. Reforma je totiž neobyčejně obsažná. Každou část dostal na starost jiný soudce zpravodaj.

Dubnový termín pro jednání o sociální části reformy Rychetský zatím hledá. Kvůli závažnosti problematiky by chtěl, aby se jednání zúčastnilo co nejvíc z 15 soudců.
 
Koncem letošního ledna Ústavní soud zamítl první část návrhu ČSSD na zrušení reformního zákona, která zahrnovala především změny v daňové oblasti. Podle sociálních demokratů jsou některé body reformy protiústavní, například právě poplatky u lékaře. Řada výhrad obsažených v návrhu na zrušení normy směřovala proti nepřehlednosti reformy. Soud při oznamování prvního verdiktu vyjádřil jisté výhrady k podobě zákona a uvedl, že způsob projednávání vypovídá o politické kultuře. Potvrdil také, že při schvalování byla omezena diskuse. Norma však prý nebyla přijata svévolně a není třeba ji rušit.

Reforma veřejných financí, jeden z hlavních projektů koaliční vlády, vstoupila v platnost letos 1. ledna. Poslanci ČSSD ji napadli loni v říjnu. Navrhovali zrušení celé reformy, popřípadě jejích částí. Následně dostal Ústavní soud další návrhy poslanců KSČM, opozičních senátorů a brněnských soudců. Všechny ale odmítl, rozhodl se totiž upřednostnit první obdržený návrh. Z poslanců KSČM a opozičních senátorů alespoň udělal účastníky řízení.